Prepás hagyományok

2024.06.13. 17:25

Gárdonyi lámpásait köszöntötték

Az egri alma mater patinás falai között köszöntötték, s tisztelték meg díszoklevéllel azokat a koros pedagógusokat, akik Gárdonyi lámpásaiként fél évszázada vagy annál több ideje léptek először az osztálytermek katedrájára.

Szilvás István

A diplomaosztó meghitt pillanata: Rubóczki Andrásné megköszöni a rektor asszony jókívánságait

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Az idén harmincadik alkalommal került sor az Egri Tanító és Tanárképzős Öregdiákok Baráti köre által rendezett prepa-napi ünnepségre, melynek ezúttal is az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adott otthont. Az Oratorium Artium Pyrkerianumban celebrált szentmisén, s az azt követő megemlékezésen olyan pedagógusok vettek részt, akikre a szó nemes értelmében ráillenek Bill Gates szavai. Az ismert amerikai üzletember ugyanis úgy fogalmazott: „Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked a lehető legjobb oktatásban részesüljön, ne jó iskolát keress neki, hanem egy remek tanárt.”

Az egyetem rektora gyémánt diplomát adományozott Németh Benedeknek
Az egyetem rektora gyémánt diplomát adományozott Németh Benedeknek
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Volt diákjaik százai igazolják, hogy remek tanárokká váltak azok az egykori prepás növendékek, akik 50, 60, 65, illetve 75 éve képesítőztek, szerezték meg a diplomájukat. Őket köszöntötte Osváth Péter, a baráti kör elnöke, aki beszédében a pedagógusnap és a jubileumi esemény kapcsán egyebek mellett arról szólt, hogy a katedra napszámosai mind erkölcsi, mind anyagi tekintetben nagyobb elismerést érdemelnének. Elhangzott továbbá, hogy az alma mater egy életre szóló szellemei táplálékot adott számukra, s jó érzés, hogy a jogutód egyetem évéről-évre befogadja őket.

– Nagy boldogság nekem önöket itt köszönteni – fordult a széksorokban ülő jubilálókhoz dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektora, aki fontosnak tartja a hagyományok ápolását. 

Örökösei vagyunk az 1828-ban itt indult első magyar nyelvű tanítóképzésnek. Ma a pedagógusképzés teljes palettáját kínáljuk a diákjainknak 

– mondta, majd arra utalt, hogy nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud. – Önök sokat tudnának mesélni arról, hogy miként tették jobbá tanítványaik életét - vélte.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor köszönetet mondott a jubiláló öregdiákok több évtizedes helytállásáért
Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor köszönetet mondott a jubiláló öregdiákok több évtizedes helytállásáért
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

A rektor asszony a továbbiakban arról szólt, hogy az egyetem életében kiemelkedik a mostani diplomaátadó, miután harminc évre nyúlik vissza az öregdiákok rendezvénye.

Három évtized nagy idő, s ez alatt az idő alatt értékes gyöngysorrá formálódtak ezek a prepa-napi ünnepségek. Az önök pályáján a hálás diáktekintetek tündököltek. Sikeres életüket a tanításhoz és az intézményünkhöz való hűség jellemzi 

– köszönte meg sok évtizedes helytállásukat az egyetem vezetője.

A prepa-napi rendezvényeken hagyományosan átadásra kerülő díszoklevelek kiemelik a szürke hétköznapok „zajos hátteréből” azokat, akik hosszú évtizedek óta pedagógusként, „lámpásként” közöttünk élnek. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor nekik nyújtotta át a megtisztelő okmányokat.

Rubin diplomát vehetett át Rubóczki Andrásné, ezt az elismerő díszoklevelet érdemelte ki a röviddel a mostani ünnepség előtt elhunyt Reich Antal, akit a szintén pedagógus felesége képviselt az eseményen. Vas oklevelet kapott Elek Menyhért, Meggyesi János és Szökő Imre. Gyémánt oklevélben részesült Magyar Istvánné és Németh Benedek, az arany oklevelet pedig Szabó Jánosnénak nyújtották át.

A díszokleveles öregdiákok nevében Elek Menyhért, a baráti kör alelnöke kért szót.

– Az egri tanítóképzőben a pedagógus pálya kiemelkedő egyéniségei tanítottak bennünket. Önálló gondolkodásra neveltek, el lehetett sajátítani a hivatástudatot, a pálya szeretetét. Osztályfőnökünk, dr. Somos Lajos bölcsessége, emberi és pedagógiai nagysága, atyai szeretete mindannyiunk előtt követendő példa volt. Büszkék vagyunk arra, hogy abba a tanítóképzőbe járhattunk, ahová Gárdonyi Géza is járt – emelte ki a jubiláló öregdiák, aki a továbbiakban köszönetet mondott azért, hogy a baráti kör otthonra találhatott az egyetem falai között, s így nem megy veszendőbe a szép prepa-hagyomány.

A színvonalas ünnepséget a baráti kör tagjai, illetve az egyetem gyakorló iskolájának tanulói által előadott szavalatok, zenés produkciók tették bensőséges hangulatúvá.

Több mint negyvenkét év a katedrán
A prepa-nap megtisztelt résztvevője volt a baráti kör legidősebb alapító tagja, Németh Benedek. Tanítóvá válásának több évtizedes évfordulója alkalmából gyémánt diplomával köszöntött tanár 42 és fél évet töltött a mezőszemerei iskola katedráján, ezt követően vonult nyugdíjba. Amikor a faluba került, először alsó tagozatos diákokat tanított. Később tovább képezte magát, s kémia és műszaki tanári végzettséget szerzett. Pályafutása utolsó 11 évében igazgatóként tevékenykedett. Mint elmondta, azzal büszkélkedhet, hogy a több mint négy évtized alatt 1280 tanítványa került ki az iskolából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában