Köpenyesek

2 órája

Újjáéled a fertálymesteri kikérő hagyománya +fotók, videó

Az Egri Fertálymesteri Testület károlyvárosi tagjai kikérőn jártak egy háznál pénteken. Újjáéled a fáklyás kikérő hagyománya.

Szabadi Martina Laura

– Jövetelünk célja, hogy Eger VIII. fertályának, azaz a Hatvani hóstya 2. negyedének, közönséges nevén Felső-Károlyvárosnak, az úr 2025. évére elválasztandó fertálymester jelöltjét annak házából kikérjük – mondta Zaja István fertálymester pénteken a Csokonay utcában Luterán György fertálymester-jelölt otthonában. A negyedben ugyanis felélesztik a fertálymesteri kikérő hagyományát. Miután a suttogókon döntenek a jelöltek között, annak otthonánál fáklyás kikérőn teszik fel neki a jelöltség elfogadására irányuló kérdéseket. A fertálymesterek négyen érkeztek, Öller György, dr. Ringert Csaba és Markó Géza is jelen volt.

– Az egri Fertálymesteri testület városunk egyik legősibb élő intézménye. Mi, mint korábbi években elválasztott fertálymesterek, büszkék vagyunk arra, hogy a helyi közösségért cselekvő és hagyományainkat őrző testületünk, amelynek jelenleg több mint 300 aktív tagja van és munkánkat több száz elhunyt barátunk-urunk lelke támogatja, élő hagyományként része a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékének. Negyedünk suttogóján tiszteletreméltó tagtársaink ajánlásai közül, alapos vizsgálódás követően terád, e ház gazdájára, Luterán Györgyre esett választásunk. Tehát
kérünk, hogy nyilatkozz arról, hogy megfelelsz-e ezen életre szóló, a lakókörnyezeted közösségéért végzett nemes feladat alábbi kívánalmainak – mondta a fertálymester. Majd felsorolta a kritériumokat:

  • 40. életévét betöltött, Eger városába annak pedig Felső-Károlyvárosba begyökerezett tisztességes polgár.
  • Feddhetetlen erkölccsel éli példamutató életét és a keresztény értékrendet magáénak vallja.
  • Szereti hazáját és büszke Eger történelmére, értékeire és környezetére. 

Leendő fertálymesterkén e az alábbi feladatokat fogalmazták meg a jelöltnek: „Erősíteni fogod keresztény közösségünket munkáddal hozzájárulsz Eger gyarapodásához, kultúrájához és élteted városunk hagyományait? Építed szűkebb környezetünk, Felső-Károlyváros polgári közösségét és környezetét? Aktívan részt vállalsz a Fertálymesteri testület városért végzett munkájában és nemes közösségi életében?” Miután Luterán György igennel válaszolt, feleségéhez fordultak és támogatását kérték férje számára feladatának elvégzésében.

– Barátom uraimmal történt egyeztetés után a fenti kérdésekre adott válaszaitok alapján az egri Fertálymesteri testület VIII. fertályának nevében Luterán György felkérlek, hogy vállald el ezt a megtisztelő feladatot! – mondta Markó György, majd átadták a fáklyát a jelöltnek. A több száz éves hagyományt levéltári dokumentumok alapján élesztették fel, jelenleg még csak ebben a negyedben, de a másik 15 negyednek is felajánlották az újjáalkotott kikérőszöveget.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában