Múzeumpedagógiai évnyitó

19 órája

A Dobó István Vármúzeum projektje nyerte el a Múzeumpedagógiai Nívódíjat

A Dobó István Vármúzeum projektje elnyerte a rangos szakmai Múzeumpedagógiai Nívódíjat. Egy előadáson mutathatták be a program eredményeit, a projekt részeként számos programmal bővült a Gárdonyi Géza Emlékház kínálata

Heol.hu

A Dobó István Vármúzeum kutatási és módszertani projektje elnyerte a rangos szakmai Múzeumpedagógiai Nívódíjat, melyet a napokban vehettek át a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezésre kerülő Múzeumpedagógiai évnyitón. 

- Előadáson mutathattuk be a program eredményeit, illetve egy múzeumpedagógiai börzén vezettük be az országból érkező kollégákat az új gyakorlatokba és vázoltuk fel a más múzeumokban is adaptálható kezdeményezéseket. Gárdonyi Géza leghíresebb regénye az Egri csillagok, amelyet az Új Nemzeti Alaptanterv is nevesít kötelező olvasmányként. A Dobó István Vármúzeum Gárdonyi-gyűjteményének, ezen belül is az Egri csillagok című regény új szempontok szerinti feldolgozása az életmű tudományos megalapozottságú kommunikációját, oktatási célú hasznosítását teszi lehetővé - adta hírül Dobó István Vármúzeum Facebook bejegyzésében.

Kutatási és módszertani projekt nyerte el a rangos szakmai Múzeumpedagógiai Nívódíjat
Kutatási és módszertani projekt nyerte el a rangos szakmai Múzeumpedagógiai Nívódíjat 
Forrás: Dobó István Vármúzeum/Facebook

Megjelent a Gárdonyi Géza Emlékház felkészült látogatását elősegítő és a kötelező olvasmány oktatását támogató módszertani kiadvány. A kiadvány melléklete egy Olvasónapló valamint egy Digitális olvasónapló is.  Megvalósult – múzeumi szakemberek, könyvtárosok és pedagógusok közreműködésével – egy pedagógiai, szakmai műhelymunka sorozat. Ennek részeként irodalomtanárokat bevonva kérdőíves vizsgálatra is sor került - fogalmazták.

Az oklevél
Az oklevél
Forrás: Dobó István Vármúzeum/Facebook

Lírai hangvételű ismeretterjesztő kisfilm készült az Egri csillagok című regénnyel kapcsolatos legfontosabb és legérdekesebb információkról. A projekt részeként számos programmal bővült a Gárdonyi Géza Emlékház kínálata, új múzeumpedagógiai foglalkozások kidolgozása, kipróbálása is megtörtént 52 osztály részvételével. Ez az innováció jó alapot nyújthat más irodalmi gyűjtemények hasonló, oktatást segítő feldolgozásához. Köszönjük a Bródy Sándor Könyvtár, a Heves vármegyei Tankerületi Központok, a pedagógusok, a szülők és a gyerekek együttműködését! - írják oldalukon.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában