VB

2024.09.09. 10:54

Dicsérték a közönséget a négyesfogathajtó világbajnokság érmesei

Az eredménytől függetlenül jól érezték magukat Szilvásváradon a négyesfogathajtó világbajnokság érmesei. Az egyéni győztes Boyd Exell nagyon örült az első csapat érmének, a holland arany- és ezüstérmes Bram Chardon pedig annak örült, hogy fiatal lovai jól mutatkoztak be.

Tóth Balázs

Sajtótájékoztatón értékelték szereplésüket a szilvásváradi Ineos FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság érmesei, illetve a legjobb helyezést elért magyar versenyző. Az egyéni aranyérmes Boyd Exell a csapat bronzérmét emelte ki. Nagyon lenyűgözőnek tartja az eredményt, hiszen az ausztrál válogatott csak két tagú volt, így nekik minden eredményük számított, míg a háromtagú csapatoknál a legrosszabb minden számban kiesett. Nagyon boldog ezrét, hogy dobogóra állhattak csapatban is. Kifejtette, idén már közel jártak ehhez Aachenben, akkor végül negyedikek lettek. Méltatta a közönség, ehhez foghatót néhány éve Stockholmban tapasztalt az Európa-bajnokságon, s nagyon emlékezetes élmény volt, ahogyan a szilvásváradi is az lesz. A maratonhajtáson rengetegen voltak egész nap, ahogyan a vasárnapi akadályhajtáson is egész nap telt ház előtt versenyeztek, de megtelt a stadion a hungarikum gálára is, amelyet a nézők és a hajtók is élveztek. Kiemelte, az elmúlt egy évben már dolgozott Cseri Dáviddal, illetve a magyar fogathajtókkal, edzőtábort is tartott nekik, jól érzi magát Magyarországon.

Dicsérték Szilvásváradot a négyesfogathajtó világbajnokság érmesei
Dicsérték Szilvásváradot a négyesfogathajtó világbajnokság érmesei
Forrás:   Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Csapattársa, Tor van den Berge elképesztően jól érezte magát, kifejtette, nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy olyan csapattársa van mint Boyd. Szerinte csodálatos volt verseny és az előadás is.

Az ausztrál szövetségi kapitány, Karen Everett is kiemelte a közönséget, elképesztő volt a maraton hangulata, nem is tudja, valaha tapasztalt-e már ilyet, ide értve a teltházas arénát is. Szerinte fantasztikus volt látni az embereket. Nagyon élvezte, hogy kemény volt a verseny, de remek eredmények születtek.

Az egyéni második Bram Chardon nagyon boldog volt, bár elmondta, kicsit nehéz szezonja volt. A versenyszezon elején az egyik jó lovával baleset történt, beleesett a vízbe, a felépülése pedig hosszú időt vett igénybe, aztán pedig egy másik lova is sérülést szenvedett, ezrét újat kellett beállítani a helyére. A fogat összeállítása mindig talány, hogyan fog működni, de az otthoni edzések jól sikerültek, s jó döntéseket hoztak. Az új lovak plusz impulzust adtak a csapatnak, főleg a maratonon. Az akadályhajtásban is fantasztikusan teljesítettek a fiatal lovai. A nehéz szezon után úgy gondolja, ez volt a lehető legjobb eredmény, amit elérhetett.

Hiszen ő is csapat aranyérmet szerzett, akár csak Koos De Ronde, aki szerint fantasztikus esemény volt a világbajnokság. Az aréna, a stadion szuper, ahogy az istállók is. A maratonpálya igazán méltó volt egy világbajnoksághoz, tele igazán nagy veszélyekkel és hihetetlenül sok nézővel. Nagyon jó benyomásai vannak az eseményről.

Ijsbrand Chardon ugyanezen a véleményen volt, az emberekkel, a helyi szervezéssel is elégedett volt, magas színvonalú volt a verseny. Ő is kiemelte a maratonpálya szintjeit, illetve elmondta, amikor vasárnap meglátta az akadálypályát, azt gondolta, túl könnyű lesz, de nem volt az, neki is lett három hibapontja és mindössze hárman teljesítették hibátlanul, időre a pályát. Elmondta, szeret Magyarországra járni és szereti a lipicai lovakat, most is volt egy a fogatában.

Hollandia szövetségi kapitánya, Ad Aarts Bram Chardonhoz hasonlóan keménynek tartja a szezonjukat, sok új lovat kellett bevetniük. De, mint mondta, jó hajtóik vannak, nagyszerű csapatuk van, könnyedén bebiztosították a csapat aranyérmet.

A csapat ezüstérmes német csapatot Marelke Harm képviselte. Aki kiemelte, kicsit csalódott, mert a jó díjhajtó lova megsérült, helyette pedig maraton lovat kellett betennie a csapatba, s még a maratonra is lovat kellett cserélnie. Így nagyon jó eredmény számára a hatodik hely, amellyel ő lett a legjobb női hajtó, és nagyon boldogok amiatt is, mert a német csapat rendszeresen érmet szerez. A show szerinte fantasztikus volt, s persze annak is nagyon örült, hogy Szilvásvárad egy kirándulóhely, így ki tudtak kapcsolódni a show-n kívül is.

Dobrovitz József, a magyar csapat legjobbja szerint a magyarhoz hasonló közönség sehol nincs a világon. A rendezés, a közönség is világbajnoki színvonalú volt, a hazai Európa- és világbajnokságokon nagy előnyt adnak mindig a nézők. Szerinte a lovai maximálisan teljesítettek, az akadályhajtáson a jobb első ló a dobogónál megtorpant, picit szétestek, időt veszítettek, de egyébként a lovak nem hibáztak a három napon, csak ő. Úgy látja, jó világbajnokságon vannak túl, bízik abban, lesz még ilyen rendezvény Magyarországon.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában