Koronavírus: leállások a legnagyobb megyei cégeknél – friss infók

A koronavírus terjedését megelőzendő újabb és újabb döntéseket és intézkedéseket hoznak Heves megyében is. Cikkünk folyamatosan frissül!

Heol

Korszerű gyártási folyamat. A Sanatmetal Kft. traumatológiai, gerincsebészeti, fogászati és ortopédiai eszközöket állít elő az egri üzemében. Fotó: Ötvös Imre

Folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be arról, hogy az új koronavírus elleni védekezés kapcsán a magyar kormány által elrendelt veszélyhelyzet milyen hatással van Heves megyére.

17:57 A Sanatmetalnál is intézkedtek

Az egri Sanatmetal Kft.-nél a koronavírus járvány hazai megjelenését követően azonnal megalakult egy válságstáb, és rendkívüli intézkedések léptek érvénybe. Farkas József ügyvezető igazgató portálunk érdeklődésére elmondta, már mintegy ötven kollégájuk otthonról dolgozik, a telephelyükön pedig szigorú izolációs rend lépett életbe.

– Elkülönített részekre osztottuk fel a területet, melyek között tilos az átjárás, csak néhány kijelölt munkatársnak engedélyezett, de nekik is csak védőfelszerelésben, melyet természetesen biztosítunk. Természetesen rendkívüli higiénés intézkedések is születtek – részletezte.

17:50 A gyöngyösi cégek is intézkedtek

A gyöngyösi Stanley Electric Hungary Kft. több lépcsőben vezetett be intézkedéseket a vírus terjedésének megelőzésére.

– Az első lépéseket március 4-én vezettük be – avatott be a részletekbe Gódor Sándor, a cég adminisztrációs igazgatója.

Elrendelték a gyakori kézmosást és kézfertőtlenítést, megtiltották a fertőzött térségekbe való utazást nemcsak üzleti, hanem magánutak esetében is. A belföldi vendégek csak indokolt esetben léphetnek be a gyár területére, az áruszállítóknak és a sofőröknek kötelezővé tették a maszk viselését.

– Ezt követően a múlt hét közepén további intézkedéseket foganatosítottunk. A hétvégi döntés után, amely rendelkezett az iskola és óvoda bezárásokról munkajogi tájékoztatót adtunk közzé a dolgozóknak. A hétfői iskola és óvoda bezárásról szóló döntés szerencsére eddig még nem okozott fennakadást a termelésben – tette hozzá.

Egyelőre még nem érezték a rendelések elmaradását. Tegnapelőtt este tájékoztatatta a céget az egyik legfontosabb vevőjük, a Magyar Suzuki, hogy a szlovák határ lezárása miatt két műszakról egy műszakra állnak át mivel sok szlovák munkavállalót alkalmaznak.

– A napokban várjuk, hogy a rendeléseiket ez hogyan befolyásolja – összegzett.

17:33 Pétervásárán is megállt az élet

Pétervásárán gyakorlatilag minden önkormányzati fenntartású intézmény bezárt, ám a hivatal dolgozói egész héten bent lesznek, hogy segítsék az ügyintézést, adminisztrációt – tudtuk meg Eged István polgármestertől. Tapasztalatai szerint a körülményekhez képest rugalmasan szervezik át a feladatokat. Jövő héttől várhatóan ügyeleti rendszerben dolgoznak.

– Az önkormányzat alkalmazottai biztonságban vannak. Mindenki munkájára számítok most és a jövőben is, így ők természetesen továbbra is rendszeresen kapják a fizetésüket. Nagyon fontos munkát végeznek, ezért próbáljuk megteremteni az otthoni munkavégzés feltételeit is. Biztosítottam őket arról és most is hangsúlyozom, hogy egyetlen alkalmazottunkat sem fenyegeti elbocsátás – emelte ki.

15:25 Leállás az egyik legnagyobb megyei cégnél

Őszi Csilla, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre a következőket írta:

– A tegnapi napig a termelés és a szerelés folyamatos volt a gyárban, a szállítóktól érkező anyagok, beleértve az import anyagokat is, némi késedelem után, de megérkeztek.

Azonban tegnapelőtt több vevőnk is jelezte, hogy a következő napokban ideiglenesen leállnak. Ennek megfelelően a ZF Hungária is átszervezi a következő hetek munkarendjét, jelen ismereteink szerint másfél-két hét leállással számolunk, e héttől, illetve jövő héttől kezdve. Van olyan vevő, aki konkrétan meg tudta mondani, hogy mikor indul újra, van olyan, akinél még az újra indulás időpontja bizonytalan. Ezek az információk az európai vevőkre vonatkoznak. Vállalatunk jelentős forgalmat bonyolít kínai vevők felé is, a kínai vevőink részére a termékeket továbbra is biztosítani kell – részletezte. Hozzátette, a higiéniára kiemelten figyelnek.

15:21 Gyöngyösön megszüntetik a tömegközlekedést

– A helyzet napról-napra, sőt óráról órára változik, s nem pozitív irányba. Enyhült ugyan, de nem szűnik meg a csoportosulás. Ezen okoknál fogva március 19-től megszüntetjük Gyöngyösön a helyi járatos tömegközlekedést. Az elmúlt napok tanulsága szerint főként az idősek használták, akiknek védelme elsődleges a vírusfertőzéssel szemben jelentette be Hiesz György, Gyöngyös polgármestere a szerda délutáni sajtótájékoztatóján, s hozzátette: a városvezetés pedig nem akar partner lenni abban, hogy ily módon terjedjen a vírus a polgárok között.

– Az emberek tudomásul vették az intézkedéseket, de még mindig sokan vannak a játszótereken, piacokon. Mi ügyeleti rendben dolgozunk a hivatalban, hogy ezzel is csökkentsük a személyes érintkezéseket, elektronikusan érintkezünk. Az események felgyorsultak, a város pedig arra készül, hogy ezek az állapotok hónapokig is tarthatnak – hangsúlyozta Hiesz György.

Szólt arról is, hogy könnyítő intézkedéseket vezetnek be: az április elsejével tervezett 60 százalékos lakbér és a szintén ekkorra tervezett parkolási díj emelését felfüggeszti. – Nem akarok plusz terheket róni a polgárokra, a helyzet sokuk életét megnehezítette – mondta.

Említette továbbá, hogy a huszonnégy órás orvosi ügyeletet ellátók közül sokan, más városból érkeznek, s ez – egy esetleges kijárási tilalom esetén, vagy ha a saját kórházuk igényt tart a szakemberekre – gondot okozhat. – Ebben az esetben el fogom rendelni, hogy kötelezően részt vegyenek az ügyeletben akik jelenleg még nem teszik. Kérem a polgárokat, hogy ha fizikai vizsgálatra van szükségük, ne menjenek háziorvosukhoz, amennyiben a doktor 65 évnél idősebb. Más körzetben is tudják fogadni és kell is, hogy fogadják a betegeket. – Jelenleg két fertőzöttség gyanús személy van karanténban, ők dél-tirolból érkeztek haza – mondta a polgármester, s kitért arra is, hogy a közterület-felügyelet pedig folyamatosan ellenőrzi, a játszóterek, parkok használatát a városban.

15:07 Mirkóczki Ádám bejelentése

A megyeszékhely önkormányzata újabb intézkedéseket hozott az elmúlt két napban. Ezek között szerepel az iparűzési adóval kapcsolatos engedmények, egyebek közt felfüggesztik az iparűzési adót érintő végrehajtási eljárásokat és nem indítanak újakat. Fizetési halasztást és részletfizetést engedélyeznek minden olyan vállalkozásnak, aki kérelemmel fordul az adóhatósághoz és jogosult lehet erre. Az egyéni vállalkozók kérelmére az adóhatóság ötszázezer forintos adótartozásra 2020-tól legfeljebb 12 havi pótlékmentes automatikus részletfizetést engedélyez és a feltételek vizsgálata nélkül. Lehetőség van arra is, hogy az adóhatóság a pótlék- és bírságtartozást mérsékelje vagy elengedje, Ezeken felül lehet kérni az iparűzési adóelőleg módosítását is. Az egri Adó Iroda mától zárva tart.

Mirkóczki Ádám polgármester szerdán sajtótájékoztatón bejelentette, hogy három ingyenes zöldszámot hoztak létre. A 0680/200-882, 0680/496-008, 0680/496-009 telefonszámokon bárki kérhet segítséget. Hatmillió forintból 1200 élelmiszercsomagot állítottak össze, melyeket 70 évnél idősebbek kaphatnak meg nagyobb baj esetén. Várják a felajánlásokat is a 11739009-23911200 számlaszámra, a közleménybe a járvány vagy a adomány szót kell írni. Hozzátette, a rendszeres települési támogatásokat, automatikusan meghosszabbítják három hónappal.

12:50 Eger tizennégy pontján állítanak fel fertőtlenítő pontokat

Elkezdték felállítani a fertőtlenítő és tájékoztató pontokat a megyeszékhelyen. Mirkóczki Ádám, polgármester szombaton bejelentette, hogy a lakosság egészségének megőrzése és a koronavírus megállításának érdekében a város tíz pontján bódékat állítanak fel.

A hétfői sajtótájékoztatón a városvezető arról tájékoztatott, hogy a tíz bódé helyett tizennégyet helyeznek üzembe. A karácsonyi vásárokból jól ismert faházak Eger különböző pontjain állnak az emberek szolgálatára.

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Dobó téren, a Katona téri piacon, a Barkóczy úti buszmegállóban, a Lajosvárosban a Brendon áruháznál, a Sas úti Spárnál, a Tescónál, a Kertész és Hadnagy utcák kereszteződésében, a vasútállomásnál, a Baktai úti ABC-nél, a Hatvani temetőnél, a felnémeti postánál és a Bervában az ABC-nél kihelyezett pontokon részletes tájékoztatás olvasható arról, hogy különféle helyzetekben mi a teendő és hol lehet segítséget kérni. Hétfőn a polgármester elmondta, nagy hiány van kézfertőtlenítőkből így azok beszerzéséig a bódékban víz és szappan lesz.

12.00 A templomok továbbra sem zárnak be

Az Egri Főegyházmegye, az általános rendelkezéstől eltérően, azonnali hatállyal intézkedett a koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzetre tekintettel – adták hírül közleményben. A szabályozás a szentmiséken túl vonatkozik minden templomi közösségi imádságra, szertartásra, keresztúti, rózsafűzér és egyéb ájtatosságra, bibliaórára is. A temetési szertartások a ravatalozó használatának kizárásával, egyszerű és rövid formában a sírnál történnek.

A templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei, különösen fontosak, ezért nem zárnak be. Mégis a nyilvános liturgia március 22-től, azaz Nagyböjt 4. vasárnapjától szünetel. Kivétel a temetés, amelyet a már említett módon kell megtartani. A paptestvéreket kérik, továbbra is tartsanak szentmiséket. A híveket arra bátorítják, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe.

Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyéspüspök felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. A jelenlegi kivételes helyzetben is érvényesek a Katekizmusban és az Egyházi Törvénykönyvben található előírások, amelyek szerint, ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal egyénileg vagy a családban. A rendkívüli helyzetre való figyelemmel lehetővé teszik az általános feloldozás megadását.

A plébániai és a szerzetesközösségeket arra bátorítják, hogy – a járványügyi hatóságok előírásainak megtartása mellett – szervezzék meg a folyamatos imát a járvány érintettjeiért.

11:30 Netes csalókra figyelmeztet a rendőrség

Világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt a sebészeti maszkok és más orvosi segédeszközök iránt megnövekedett a kereslet. Ezzel párhuzamosan megjelentek az olyan értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon és e-mail címeken kínálják ezeket az árucikkeket. A gyanútlan vásárlók a megrendelés után azonban a terméket sem kapják kézhez, a pénzüket sem tudják visszaszerezni – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

11:00 Parádsasváron segítenek a bevásárlásban

A parádsasvári önkormányzat a fertőzés további terjedésének elkerülése érdekében úgy határozott, hogy a településen élő emberek számára megkönnyíti a bevásárlás terheit. Heti egy alkalommal a lakosok által összeállított lista alapján az ezzel megbízott munkatársaik beszerzik, és házhoz szállítják az élelmiszereket.

10:20 Elmarad a lomtalanítás Füzesabonyban

Határozatlan időre elhalasztja az NHSZ Tisza Nonprofi Kft. a március 25-től 27-ig tervezett lomtalanítást Füzesabonyban. A cég döntését azzal indokolta, hogy mindent megtesznek a koronavírus járvány hazai terjedésének megakadályozása és a járvánnyal

összefüggő kockázatok csökkentése érdekében. Az NHSZ honlapján elérhető lomtalanítási ütemterv szerint a halasztás Szihalom

települést is érinti.

10:10 A népkonyha továbbra is üzemel Poroszlón

Poroszló polgármestere, Bornemisza János felhívást tett közzé a koronavírussal kapcsolatosan a települést érintő intézkedésekről.

Eszerint:

- A Poroszlói Napsugár Óvoda és Bölcsöde március 17-től határozatlan ideig zárva tart.

- A közétkeztetés osztópontokon történik előrecsomagolt étel formájában.

- A Tisza-tavi Ökocentrum határozatlan ideig zárva tart.

- A piacok tartását határozatlan időre felfüggesztik.

- A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadását korlátozzák.

- Az Ifjúsági szállást karanténhelységnek jelölték ki.

- A népkonyha tovább üzemel, azonban a helyszínen nem fogyasztható el az étel, azt az üzemeltető előre csomagoltan adja át.

Külön felhívta a figyelmet a polgármester arra, hogy aki a koronavírussal érintett külföldi országokban tartózkodott, akkor hazajövetelét követően a fent említett terület elhagyásától számított 14 napig kísérje fokozott figyelemmel egészségi állapotát. Amennyiben valaki nem tudja megoldani a hazatérése utáni elkülönítést, az Ifjúsági szálláson biztosítanak neki helyet. Ha pedig észleli magán a vírus okozta tüneteket (láz, száraz köhögés, légszomj), telefonon jelezze a háziorvosnak. A polgármesteri hivatalt a 36/553-040-es számon lehet elérni.

9:40 Szigorodnak a kéményseprés ellátásának feltételei

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve az ügyfelek és a szakemberek egészségének megőrzése érdekében a március 17-e utáni időszakra meghirdetett társasházi sormunkáit teljes ellátási területén felfüggeszti és átütemezi, vagyis a kötelező ellenőrzésekre később kerül sor. A járvány miatt a szervezet szigorúbb szabályok alapján jár el. Az ügyfélszolgálatok előzetes jelzést követően fogadnak ügyfeleket, a katasztrófavédelem kéményseprőit érintő megrendelések és időpontfoglalások teljesítési időpontját pedig ahol lehet, átütemezik. Az ügyfelek és a kéményseprőink egészségének megőrzése érdekében a tevékenységet azokra az esetekre korlátozzuk, ahol a ellenőrzési időpont megváltoztatására már nincs lehetőség, vagy halaszthatatlan fontosságú probléma merül fel.

9:00 A gyöngyösi kézilabdázók otthon edzenek

Ahogy a gyöngyösiek felidézték, az SBS-Eger elleni találkozó a vírusveszély miatt zárt kapuk mögött zajlott le, majd néhány órával később a szövetség felfüggesztette a bajnokságot. Hozzátették: Urbán Egon és csapattársai a kényszerű szünetben otthoni körülmények között folytatják a felkészülést.

08:30 Nem tesztelnek koronavírusra a váradásokon!

A koronavírus – ahogy az élet minden más területére – természetesen veszélyt jelent a vérellátásra is. A veszély azonban nem abban áll, hogy a koronavírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés

tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább – írja közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat.

A koronavírus-fertőzés kapcsán bevezetett korlátozásokra – amelyek folyamatosan frissülnek a véradással kapcsolatos tájékoztató oldalon – azért van szükség, hogy megóvják a véradásokon részt vevő véradók és a dolgozók egészségét. A koronavírus legnagyobb veszélye ugyanis az, hogy betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vérek levétele. A véradásokon tehát nem történik koronavírus szűrés, ezért az OVSZ külön kéri, hogy ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra.

07:45 Hatvanban is odafigyelnek az idősekre és a munkavállalókra

Horváth Richárd polgármester számolt be arról, hogy elkezdték megszervezni és felmérni, hogy az önkormányzat dolgozói, hogyan tudják ellátni otthonról a munkájukat. Mint fogalmazott, fel kell készülni az esetleges szigorításokra, hogy ha ezek bekövetkeznek, akkor is hatékonyan kell működnünk.

– Nem hagyjuk magukra az időseket! A kormányrendeletnek megfelelően segítjük a hetven év felettieket a szociális szolgálaton keresztül. Ugyanakkor az intézményben is szigorítottuk az ügyfélfogadást, egyszerre csak egy ügyfelet fogadnak az épületben. Arra kérek mindenkit, aki segítségért fordulna a szociális szolgálathoz, hogy ezt elsősorban a krízisvonalukon keresztül tegye, a 06706386645 telefonszámon – tette hozzá.

07:30 Bezár a gyöngyösi Városgondozás

A Városgondozás arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy ügyfélszolgálati irodájuk a Madách u. 16-ban további intézkedésig, átmenetileg zárva tart, az új típusú koronavírus terjedésének megelőzése céljából. Ebben az időszakban az ügyfelek kéréseit és megbízásait írásban posta vagy elektronikus címünkre küldött levél útján fogadják. Elérhetőségeik: 3200 Gyöngyös, Kenyérgyár u. 17., [email protected].

Telefonon konkrét bejelentéssel kapcsolatos tudnivalókról, illetve egyéb kérdésekben munkanapokon a 37/311-952-es telefonszámon, az alábbi munkarendben adnak tájékoztatást: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 8.00-16.00, szerda: 7.00-19.00.

További főbb híreink a koronavírussal kapcsolatban:

Március 17

  • Minden infó egy helyen
  • Március 16.

  • Minden infó egy helyen
  • Az Eger SE edzői is segítenek
  • Önkénteseket toboroz és szigorít Gyöngyös a vírus miatt
  • Március 15.

  • Minden infó egy helyen
  • Több helyen is vizsgálják az otthoni munkavégzés lehetőségeit
  • Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában