Kukázás

3 órája

A gyöngyösi guberálók is rámozdultak az ötven forintos palackokra

Az értékes palackokat derékig a kukákba bújva kutatják, gyakran kiszórva a földre a többi szemetet A gyöngyösi guberálók a lakosság biztonságérzetét is rombolják.

Szabó István

Évek óta komoly fejtörést okoznak a gyöngyösi guberálók a mátraalji városban. Hiába a képviselő-testület guberálást tiltó rendelete a szemetesekben való turkálásról, a tevékenység mindennapos a városban. Ferenczy Dániel, a gyöngyösi városrendészet igazgatója a héten arról számolt be portálunknak a problémával kapcsolatban, hogy a rendészeik az Erzsébet Királyné és a Mátrai út sarkán vontak intézkedés alá két férfit. Az egyik nem csak, hogy a szemetest túrta fel palackok után kutatva, de még a környezetét is beszennyezte azzal, hogy a talált zsákmányból a folyadékot a járdára borogatta, tette hozzá a rendészeti vezető. 

– Tettét elismerte, így köztisztasági szabálysértés miatt 50 ezer forintnyi helyszíni bírságot kapott. Szintén aznap kollégáink egy másik guberálóval szemben is intézkedtek, ő is helyszíni bírságot kapott. Az utóbbi időben megszaporodott a guberálás miatt kiszabott bírságok száma, ugyanis a visszaváltható palackok kikukázása egyfajta megélhetési módszer lett. Sok esetben azonban nem csak egy palack elvételéről van szó, a guberálók az esetek többségében a kuka feltúrásával hatalmas szeméthalmot hagynak maguk után, valamint a környezetet is szennyezik – részletezte Ferenczy Dániel. 

Portálunkon beszámoltunk arról, hogy tavaly tavasszal gyanús alakok megjelenésével betelt a pohár Gyöngyös dombi városrészének lakosainál, és segítséget kértek a rendészettől.

– Jellemzően arról panaszkodtak az ott élők, hogy éjjelente gyanús alakok jelennek meg a környéken. Egészen konkrétan megnevesített problémát azonban nekünk nem jelzett senki. Ezek az éjjelente feltűnő alakok nagyrészt, valószínűsíthetően guberálók, közülük jó párat elkaptunk ott e jogellenes cselekmény közben. A környező falvakból többen járnak e célból a szeméttárolókhoz. Ez azonban rombolja a lakosság biztonságérzetét. Ugyanakkor a kistelepülésekről érkező guberálók nincsenek tisztában azzal, hogy amit csinálnak, az szabályszegés. Hogy elejét vegyék és visszaszorítsák ezt a sokszor környezetszennyezéssel járó tevékenységet, a lakók is sokat tehetnek. Nem győzzük hangsúlyozni, amellett, hogy értesítik a városrendészeket, fontos, hogy minden esetben kulcsra zárják a tárolókat, ezáltal is csökkentve a cselekmény  előfordulásának lehetőségét – emelte ki Ferenczy Dániel. 

Tavaly az is megtörtént, hogy a gyöngyösiek arra ébredtek, szemétben úszik a Fő tér. Az előző napi majális alatt megtelt összes kéziszemetest kiborították az éjjel, ám a térfigyelő kamerák rögzítették az esetet.

– A felvételek megtekintése után kiderült, hogy éjjel két óra körül Gyöngyös egy közismert guberálója követte el a cselekményt. Miután megállapítottuk a kilétét, értesítettük erről a rendőrséget – foglalta össze akkor az esetet a rendészeti igazgató.

A témáról ezen a linken is olvashatnak: https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2024/10/visszavalthato-palack-guberalas-lopas-repont

Ez év februárjában egyetlen éjjel  öt guberálót öt különböző helyszínen értek tetten a városrendészek, összesen negyedmillió forintnyi helyszíni bírságot kiszabva.

– Rendészeink esti járőrözésük során a Mátrai, a Városkert, a Szövetkezet, az Iskola és a Koháry utcákban intézkedtek guberálókkal szemben. Volt, aki csak kivett valamit a szemetesből, de olyan is akadt, aki úgy feltúrta a kukát, hogy a szemét szanaszét hevert. Mindannyiuk a kiszabható maximális bírságot kapta meg. Sokan nem értik, miből fizetik be mindezt az érintettek, mi értelme van a bírságolásnak. A mi feladatunk a szankciók alkalmazása, azt meg kell tennünk. A bírságok behajtása azonban már nem a mi területünk. Azok be nem fizetése esetén az a további eljárás, hogy a követelést behajtásra továbbítjuk az adóhatóságnak, amely megkezdi a végrehajtást – részletezte Ferenczy Dániel.

Mint megtudtuk, a szemétgyűjtögetőkkel szemben 2020-ban 46 esetben szabtak ki összesen közel másfél millió forintos bírságot a városrendészek, pedig ezt a tevékenységet önkormányzati rendelet is tiltja. 2023-ban már 116-ra nőtt gyöngyösi guberálók ellen kiszabott ki bírságot száma 3 millió 635 ezer forint összértékben. Ez 2,5 szorzóval jobb az előző évhez képest az eredményes intézkedések tekintetében, tette hozzá a rendészeti igazgató.

 

A gyöngyösi guberálók körében is virágzó üzlet a visszaváltható flakon

Ez év szeptemberére tovább fokozódott a probléma.

– Éjszakai műszakban az egész városra kiterjedő járőrözések során rendszerint guberálókkal szoktunk találkozni, akiket szinte minden esetben bírságolunk, mondta el portálunknak két hónapja Ferenczy Dániel. – A visszaváltható palackok megjelentése óta jelentősen többször kell intézkedni a guberálókkal szemben a gyöngyösi városrendészeknek. Virágzó üzlet a visszaváltható flakon, üveg, derékig a kukákban keresik az értékes palackokat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a nyári hónapokban rekordösszegű bírságot szabtunk a renitenseknek. A guberálásért kiszabott bírságok összege meghaladja az 5 millió forintot, míg a részben ezzel összefüggésbe hozható köztisztasági szabálysértések száma 68 volt, közel 3,5 millió forint értékben.

Őszi Benjámin, a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ hajléktalanok gondozóházának vezetője a nyáron arról beszélt portálunknak, hogy őket is érinti ez a probléma.

– Ami a hajléktalanokat illeti, nálunk is vannak renitens emberek, akik, ha beköszönt a jó idő, napközben kint vannak a városban, üvegeznek, alkoholizálnak. Főleg most, hogy bejött az ép italos csomagolások 50 forintos visszaváltási lehetősége. Ez állandó pénzforrás számukra az alkoholra – közölte Őszi Benjámin.

 





 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában