Örökség nap

3 órája

Magyar Örökség-díjas lett az egri egyetem, erről emlékeztek meg

A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

Molnár Helga

Magyar Örökség Díjjal ismerték el az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) oktatási tevékenységét, erről mi is írtunk. A Magyar Örökség díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A Magyar Örökség díj gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság „láthatatlan szellemi múzeumát”. A bizottságban a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tagjai döntenek a beérkezett javaslatokról. 

A Servet Zenekar is muzsikált az eseményen
A Servet Zenekar is muzsikált az eseményen
Forrás:  Gál Gábor/Heol.hu

A Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség díj Bírálóbizottsága a beérkezett állampolgári javaslatok alapján a közelmúltban az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemnek ítélte a magyar örökség kitüntető címet. Az elismerést június 22-én, a Ráday Ház dísztermében adták át. Takaró Mihály József Attila-díjas író, irodalomtörténész az eseményen úgy fogalmazott, a 250 éve tartó alázatos munka, krisztusi hit, nemzeti elkötelezettség összpontosul abban az eredményben, amely az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem pedagógusképzését valóban magyar örökséggé teszi.

Az EKKE-n ezzel kapcsolatban Magyar Örökség Napot tartottak hétfőn. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektora köszöntötte a Tittel Pál Könyvtárban megjelenteket.
– Eszterházy püspök szelleme átjárja az épületet. S elgondolkodom arról, hogy felelős részese vagyok annak a történelmi folyamatnak, amely Eger 18. századi múltjában gyökerezik, s hatással van életünkre. Tanulnunk kell a püspöktől, nyitott szemmel, lélekkel kell befogadnunk a körülöttünk lévő materiális és spirituális hatásokat. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem minden polgára nevében köszönöm a Magyar Örökség-díj odaítélését, ígérjük, megszolgáljuk – emelte ki.

Táncházzal is kedveskedtek a szervezők
Táncházzal is kedveskedtek a szervezők
Forrás:  Gál Gábor/Heol.hu

Böszörményi Gergely, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke a díjról beszélt.
– Fontosnak tartjuk, hogy a Magyar Örökség-díj – a maga szerény eszközeivel – felmutassa azokat az értékeket, amelyek a múltban és a jelenben is hozzájárultak, hozzájárulnak a nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához. A valódi szellemi, kulturális, tudományos, gazdasági értékek felismerése és felismertetése alapozza meg a jövőt; ez Széchenyi István iránymutatásából is következik, a múlt ismerete nélkül nem lehet jövőt építeni. A Magyar örökség-díjjal azt a hitet szeretnénk erősíteni, hogy minden nehéz, olykor kilátástalannak tűnő helyzetből is van kiút – mondta.

Őt előadások követték, mely az egyetem múltját mutatták be, majd később táncházzal múlatták az időt a Servet Zenekar közreműködésével.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában