Vádemelés

2 órája

Nyílt utcán bántalmazta élettársát a középkorú férfi

Két esetben emelt vádat a bíróság garázdaság ügyében az elmúlt időszakban. Egyik esetben egy kocsmai vita volt a kiváltó ok, másik esetben az élettársát bántalmazta egy férfi a nyílt utcán.

Heol.hu

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádemelését követően jelenleg bírósági szakban van folyamatban annak a 34 éves mezőszemerei férfinak az ügye, aki idén júniusban Szihalmon garázdálkodott. A vádlott egy helyi sörözőben került szóváltásba a nála fiatalabb sértettel, aki a kölcsönös sértegetéseket és fenyegetéseket követően elhagyta a szórakozóhelyet. Sietve ment az utcán hazafelé, de a terhelt utána futott és hátulról leütötte. Az ittas sértett a tarkóját ért ütéstől arccal a földre zuhant, minek következtében 8 napon belül gyógyuló, horzsolásos sérüléseket szenvedett. Mindezt dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

Hozzátette, a vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. Az ügyészség a férfit garázdaság vétségével vádolja. A vádirat arra tartalmaz indítványt, hogy a bíróság az elkövetővel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, egyben a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét.

Dr. Konkoly Thege László másik esetet is említett. Idén tavasszal két ízben is az utcán, mások jelenlétében bántalmazta az élettársát egy középkorú férfi, aki előbb Parádfürdőn, majd egy másik alkalommal Recsken rugdosta és pofozta a közterületen hangos szóváltás közben az asszonyt. A nő ezek miatt magánindítványt terjesztett elő a párjával szemben. A kétrendbeli garázdasággal, és könnyű testi sértés vétségével vádolt terhelttel szemben az Egri Járási Ügyészség közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.

A garázsaság a jogszabály szerint

Dr Konkoly Thege László elmondta, a köznyugalom megzavarására alkalmas cselekmény, a garázdaság lehet szabálysértés, vagy bűncselekmény. Bűncselekmény akkor valósul meg, ha a nyilvános helyen tanúsított kihívóan közösségellenes magatartás egyben erőszakos is.

A Büntető Törvénykönyv erről így rendelkezik: aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen, felfegyverkezve vagy nyilvános rendezvényen, illetve gyűlésen követik el - tette hozzá a szakember.

A települések belterületén, az utcán elkövetett erőszakos cselekmények jellemzően alkalmasak a nyugalom megzavarására, ezért azoknak, akik másokat a közterületen inzultálnak számítaniuk kell arra, hogy büntetőbíróság elé kerülnek, és ott büntetést kapnak - foglamazott a sajtószóvivő ügyész.

Portálunkon többször írtunk már garázdasággal kapcsolatos ügyekről, például amikor Sarudon a nyílt utcán vágta pofon egy deszkával vitapartnerét a vádlott, vagy az egyeki férfi, aki a telefonon barátnőjétől hallott hírek hatására betörte a füzesabonyi vasútállomás ablakát.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában