Hamis vád

3 órája

Testvére adatait diktálta be a rendőröknek a már büntetett férfi

A korábbi bírságokat nem fizette be, így úgy gondolta, jó ötlet lesz a testvére nevét és adatait megadni a sajátja helyett.

Heol.hu

A Hevesi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette és szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, akit a rendőrök 2024 januárjában Hevesen közúton ellenőriztek és okmányai átadására szólítottak fel. A férfit korábban többször is megbírságolták már, de ezeket ő nem fizette meg, amiért elzárásra változtatták a büntetéseket. A vádlott ezeknek az elzárásoknak a letöltését sem kezdte meg, ezért a rendőrök előtt letagadta, hogy okmányai nála vannak, a kilétét feltáró kérdésekre pedig testvére adatait diktálta le. A hatóság tagjai helyszíni bírságot szabtak ki, amely nyomtatványon a testvér adatai kerültek rögzítésre, az intézkedés végén pedig a vádlott aláírta azt hozzátartozójának kiadva magát. Mindezt dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

Hozzátette, az ügyészség a büntetett előéletű férfival szemben halmazati büntetésül pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Közokiratokról a jogszabályban

Alapvető társadalmi érdek, hogy a közokiratok hitelesek és valódiak legyenek, ezért a Büntető Törvénykönyv a közbizalom elleni bűncselekmények között rendeli büntetni azt, aki hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja, hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál, vagy közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba. A bűncselekményt a törvény súlyosan, alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni - ismertette a szakember.

A közokirat-hamisítás nem újkeletű dolog Heves vármegyében. Volt, aki a családtagjait választotta vizsgabizottsági tagoknak.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában