2018.06.16. 11:30
Szépítik a várost, és sosem pihennek az abonyi kertbarátok
A megyénkben tevékenykedő kertbarát-egyesületek a tavasz, majd a nyár beköszöntével magasabb fordulatszámra kapcsoltak. Ezúttal a füzesabonyiak elmúlt fél évi munkáját összegezzük vezetőjükkel, Nagy Lászlóval.
– Az önök csapata hosszú évek óta rendkívül sikeres. Minek köszönhető a tagság kitartása?
– A legfontosabb talán a tervek pontos meghatározása, s az, hogy a tagok őszinte örömmel és szenvedéllyel ápolják saját kertjeiket és folyamatosan szeretnék megújítani ismereteiket. Idén már a téli hónapokban ráhangolódtunk az egész évi munkára, s bővítettük elméleti és gyakorlati tudásunkat. Januárban például tanulmányi kiránduláson vettünk részt az Egri Szőlészeti Kutató Intézetben, ahol Hegyi Ádám István igazgató Precíziós szőlőművelés és klónszelekció címmel tartott igen értékes előadást, amit konzultáció követett. Megtekintettük a szőlőfeldolgozó részleget is, majd a borkészítésről hallgattunk tájékoztatót. A program borkóstolással zárult. E programnak köszönhetően tagjaink a hallottak és látottak alapján immár saját kertjeikben alkalmazták a szőlőmetszési, művelési módokat és már most látszik az eredmény. A következő hónapban Veres Jánosné gazdálkodóhoz látogattunk el Besenyőtelekre. A zord időjárás ellenére népes kertbarátcsapat hallgatta Rózsika előadását a palántanevelésről és a talaj előkészítéséről. Mivel a besenyőtelki dalkörrel, a Pacsirtákkal jó kapcsolatot ápolunk, és köztudott, hogy nincs párja a besenyei húzott rétesnek, egy réteskészítő bemutatón és kóstolón is részt vettünk.
– Márciusban Bogácson, a hetedik Falusi Kamramustrán remekelt a csapat. Mivel rukkoltak elő a versengésen?
– Népes csapattal, harmincöten vettünk részt a rendezvényen és minden kategóriában neveztünk. A helyszínen berendezett autentikus kamránkban a saját termesztésű zöldségekből, gyümölcsökből készült kompótok, lekvárok, savanyúságok, paradicsomlé, többféle gyümölcslé került a közönség elé, de vittünk magunkkal házi füstölt kolbászt, szalonnát, sonkát is. Rengeteg elismeréssel tértünk haza: a különböző kategóriákban szép helyezéseket értünk el, és ismét elnyertük a vándorserleget. Ezt követően szerveztük meg a kertbarátok megyei találkozóját, ahol a helyieken kívül az egriek és a gyöngyösiek eljöttek hozzánk. A városlátogatás után előadások hangzottak el a sajtkészítésről, a biogazdálkodásról, valamint a méz jótékony hatásáról. A rendezvényt biotermék-bemutató és sajtkóstoló színesítette.
– Áprilistól hozzáláttak a város csinosításához is. Ennek is többéves hagyománya van. Milyen munkálatokat végeztek?
– Minden évben vállaljuk a vasútállomás közelében lévő emlékpark gondozását, a köztereken fűnyírást, sövényvágást, virágok ültetését, és kapálását, a Pöttömke Óvodában mintakert ágyásainak elkészítését, illetve közös virágültetést a kicsikkel. Májusban folytatódott a munka. Elsején családi majálist rendeztünk, parkot gondoztunk, a helyi iparűzési adó civil szervezeteket érintő tájékoztatón vettünk részt, majd több tagunk is elutazott a csíksomlyói búcsúra. Május 31-én a Széchenyi István Katolikus Általános Iskolában szorgoskodtunk. Örömmel tettünk eleget az iskola kérésének, mely szerint az általuk szervezett Településszépítő napon segítsünk a virágosítási munkálatokban. Lelkesen dolgoztunk együtt a tanulókkal és a tanárokkal és így az iskola udvarán, annak környékén és a templomkertben ötszáz virágot ültettünk el közösen. Másnap az emlékparkban újabb közel háromszáz virágot ültettünk el.