Heves Megye

2019.07.19. 20:00

Sok embernek segíthet az irányított véradás

Pár éve kezdett elterjedni a hazai kórházakban az úgynevezett betegágy ­melletti donortoborzás ­gyakorlata, amely napjainkra ­irányított véradás néven vált közismertté. Megyénkben is egyre többen élnek a lehetőséggel. Kérdés, gyengíti vagy erősíti az önkéntesek aktivitását...

Barta Katalin

Egerben is gyakoriak az önkéntes véradóknak szóló akciók Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Pár napja adtunk hírt portálunkon, hogy Oláh Rajmond Alexnek, az FC Hatvan 14 éves labdarúgójának szervezetében idén májusban fedeztek fel kóros elváltozást. A csapat irányított véradásra kérte az A RH+ vércsoporttal rendelkezőket, bízva abban, hogy segítséget tudnak nyújtani a fiú kemény küzdelméhez.

Az ehhez hasonló kérésekre, felhívásokra naponta bukkanunk közösségi oldalakon. Ha rokonról, barátról, jó ismerősről van szó, a legtöbbünk szó nélkül megjelenik az Országos Vérellátó Szolgálat legközelebbi állomásán, vagy a Vöröskereszt által szervezett rendezvényeken.

Egyre gyakoribb, hogy a kórházba került beteg orvosai tanácsolják a hozzátartozóknak az irányított véradást. Természetes, a rokonság azonnal mozgósít, hogy mielőbbi segítséget kapjon a beteg. A vélemények megoszlanak a segítség eme formájáról, azonban tudomásul kell venni, hogy a gyakorlat terjedőben van. A szakemberek szerint nincs vérhiány, de sokszor jobb biztosra menni. Az említett módszer lényege: a tervezett műtétek előtt álló betegek hozzátartozóinak azt ajánlják az orvosok, hogy maguk is nyújtsák a karjukat, illetve ismerőseiket is vegyék rá a véradásra.

Dr. Rácz Katalin, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Egri Területi Vérellátójának vezető főorvosa érdeklődésünkre megerősítette, az irányított véradás gyorsan és a hatékonyan működik. Elmondható, hogy ez a véradásnak az egyik legbiztonságosabb formája, hiszen a beteg és a hozzátartozó jól ismeri a felkért donorokat, illetve azok életkörülményeit, s megbíznak bennük. Nyáron, a szabadságolások idején általában csökken a vérkészlet, ilyenkor az irányított véradás lehetőséget ad, hogy a tervezett műtétet az adott időben tudják elvégezni. Az irányítottan levett vérek abban különböznek más véregységtől, hogy a beteg nevére szólnak, azaz meghatározott a felhasználásuk. Minden olyan esetben, amikor mégsem használják fel a betegnél a készítményt, más rászoruló kaphatja meg, ha a véradó aláírásával engedélyezi ezt. Pozitívum, hogy az irányított véradással új embereket is megnyerhetnek a véradó mozgalom számára.

Egerben is gyakoriak az önkéntes véradóknak szóló akciók Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Gortva József, a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének igazgatója azt mondja, a megújult OVSZ első kezdeményezései közé tartozott a kórházi betegágy melletti donortoborzás meghirdetése, az irányított véradás bevezetése. Az utóbbi öt-hat évben látványos az emelkedés e téren. Szerinte ez ­gyengít a névtelen segíteni akaráson, közösségi szolidaritáson alapuló, hagyományos szervezés hatékonyságán. A kezdeményezők azon célja sem valósult meg, hogy növekedjen a rendszeresen jelentkező új donorok száma. Előfordul, a várt rokonok, barátok helyett a hozzátartozók csak a névtelen segítőket szólítják meg. Úgy véli, az irányított formát népszerűsítők elfeledkeznek azokról a vérkészítményekre szorulókról, akik hozzátartozók híján kiszolgáltatottá válnak. Azok nyernek, akiknek nagy a kapcsolati hálójuk.

Szigorú szabályok donoroknak

Az irányított véradásnak szigorú szabályai vannak. A jelentkező hozzátartozók igazolványuk átadásakor jelzik, hogy kinek szánják a vért. Ezt követően kitöltenek egy nyilatkozatot a beteg adataival. Egy kérdőíven a donor egészségi állapotára irányuló kérdésekre kell válaszolni, majd a laboratóriumi vizsgálattal megállapítják a vércsoportot, illetve megmérik a hemoglobintszintet. Ezután általános orvosi vizsgálat következik, ahol a véradó egészségi állapotát vizsgálják, vérnyomást mérnek, illetve értékelik a laboreredményt. Ilyen előzmények után jöhet a vérvétel. A könyökvéna megszúrásával 450 ml vért vesznek le. Fontos tudni, hogy irányított véradásra azok jelentkezhetnek, akik betöltötték a 18 évet, de még nincsenek hatvan évesek. A testsúlyuknak legalább 50 kilogrammnak kell lennie.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában