Pecaverzum

2023.10.08. 17:15

Ritkán látott halfajok is előkerültek a Tisza-tavi ivadékvizsgálaton

A rucaöröm burjánzása ugyan megnehezítette a szakemberek dolgát, de a munka így sem volt hiábavaló.

Heol.hu

A Pecaverzum hívta fel a figyelmet a Tisza-tavi Sporhorgász közleményére, miszerint szeptember végével elérkezett az idei utolsó halivadék-vizsgálat ideje a Tiszafüredi-Holt-Tiszán. Mint írták, a rucaöröm burjánzása megnehezítette a dolgukat, de munka így sem volt hiábavaló.

Kiderült ugyanis, hogy a bodorka ivadéka szeptember végére elérte a 47,8 milliméteres átlaghosszt (augusztus: 43,4 milliméteres), ami 2,8 milliméterrel haladja meg az évtizedes átlagot, vagyis 2023-ban átlagon felüli volt a bodorka növekedése.

A vörösszárnyú keszeg ivadékának mérése érdekes adatot szolgáltatott. Ezúttal 34,5 milliméteresnek bizonyult átlagosan, ami 1,3 milliméterrel kevesebb az előző hónaphoz képest.

Ennek magyarázata a faj szakaszos ívásában keresendő a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. szerint.
– Valószínűleg a nagyobb méretcsoport tagjai – tehát az idén leghamarabb világra jöttek – már elhagyták a parti régiót, így csak a fiatalabbak, tehát a kisebbek kerültek a hálóba – írták.

A dévér ivadéka valamivel nagyobb, mint 38 milliméter, ez mintegy 6 milliméterrel marad el az évtizedes átlagtól, és megközelítőleg 2 milliméteres havi növekedést jelent. Két ritkán látott halfaj ivadéka is előkerült. A lapos keszeg utódai 34,5 milliméteresek, a szilvaorrú pedig 32 milliméter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában