Önkormányzat

2024.06.23. 11:25

Idén ünneplik, hogy húsz éve lett város Bélapátfalva

Szépítenék a Gyári-tó környékét, fejlesztenék az utcákat és megvalósítanák az elnyert beruházásokat Bélapátfalván.

Tóth Balázs

Bélapátfalvai képviselő testület

Forrás: Beküldött fotó

Hatodik választását nyerte meg Ferencz Péter polgármester Bélapátfalván, június 9-én a szavazatok 75 százalékát kapta meg a választóktól. Mint mondta, a 2019-ben megválasztott testület jól működött együtt, az előterjesztések 99 százalékát egyhangúlag fogadta el. Szakmai anyagokat, döntéseket készítettek elő, a külső bizottsági tagok és a képviselők is magas színvonalon látták el munkájukat. 

A 2024 októberében hivatalba lépő képviselő-testület (Belányi Zsolt, Csuhány Béla, Farkas Katalin, Kary József, Sas Béla, Vadál Tamás) három helyen változott, s reméli, hasonlóan jól működnek majd együtt a város érdekében. Ferencz Péter elmondta, ő mindig azt tartotta szem előtt, hogy választás után az mindig a következő választás előtt van, öt éven keresztül kell dolgozni. Megköszönte a választóknak, hogy újra bizalmat és feladatot kapott tőlük, igyekszik megfelelni elvárásaiknak, s megvalósítani a vállalásokat.

- A jelenlegi ciklus nagyon kemény volt, a két vírusos év erősen visszavetette a beruházásokat, fejlesztéseket, valamint a kulturális életet, az előző két évben kezdtünk magunkra találni. Az idei esztendő legnagyobb eseménye pedig Bélapátfalva várossá válásának huszadik évfordulója lesz augusztus 19-én, amit a Gyári-tó partján ünneplünk meg változatos programokkal, amelyben minden korosztály igényét igyekszünk kielégíteni – mondta Ferencz Péter.

A közeljövő egyik nagy kiadása a Gyári-tó fenékleürítő szelepének cseréje lesz, amit közel harmincmillió forint önerőből kell megvalósítania a helyhatóságnak, ez elviszi tartalékaikat. Kivitelezés előtt áll a 400 millió forintos piactér-fejlesztésük, piaccsarnok építésük, valamint 85 millió forintba kerülő belterületi útfelújítások, amely a Mártírok útja két szakaszának rendbe tételét jelenti. A Gyári-tó melletti üdülőterületen közel 800 méteren tesznek rendbe zúzott köves utcákat 16-18 millió forintos költséggel. A terveik között szerepel ezen kívül a tópart rendbe tétele, a felszíni csapadékvíz-csatorna hálózat felújítása, és esetleges befedése.

- Az ipari parkba tavaly októberbe érkezett új bérlő, s most már szinte csak üres területeink vannak. Ezeket azonban az európai uniós pályázat fenntartási időszakában nem értékesíthetjük, csak bérbe adhatjuk. Van érdeklődő a legnagyobb csarnok iránt is. Az önkormányzatnak nem az ipari park hozza a legnagyobb bevételt, sőt, annak fenntartására költenünk kell, hanem a balatoni nyaraló, illetve a Telekessy vendégház hoz nyereséget. Bízunk abban, hogy a Bélkő aljában lévő egykori bányaépületre lesz pályázat, amelyet a nyolc önkormányzat tulajdonában lévő Bélkő NKft. kihasználhat, s az ingatlant átalakítva szálláshelyet hozhat létre – fejtette ki a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában