Életmentés

2024.07.21. 11:25

Vízből mentési gyakorlatot tartottak a Tisza-tónál

A vízirendészet, a mentők, a katasztrófavédelem és önkéntes mentőcsoport is részt vett a tiszafüredi gyakorlaton. A résztvevők munkájának összehangolása létfontosságú, mert éles helyzetben nem lehet hibázni.

Szabó István

Vízből mentési gyakorlatot tartott szombaton a Tisza-tónál a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kiskörei Vízirendészeti Rendőrőrs a Tisza-tó Önkéntes Mentőcsoport, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Mentőszolgálat, valamint a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitánység drónos egységének bevonásával. 

Vízből mentési gyakorlatot tartottak a Tisza-tónál
Vízből mentési gyakorlatot tartottak a Tisza-tónál
Forrás: Mészáros János/Új Néplap

Mint megtudtuk, az ilyen gyakorlatokra azért van szükség, hogy a szakemberek felkészülten, más szervezetekkel összehangolva tudják az életmentés során a saját feladataikat eredményesen végrehajtani. Fontos cél volt szombaton a szabadidejüket a vízparton eltölteni szándékozó családok figyelmének felhívása a nyári időszakban, a természetes vizekben fürdőzés, a vízi közlekedés, és vízi sportok veszélyeire. A tiszafüredi gyakorlat ezért a Tisza Balneum Hotel melletti vízfelületen történt. A parton számos szállóvendég, vagy máshonnan érkezett érdeklődő is megtekintette a szimulált mentéseket, amelyek közben a szabad vizek kedvelői számára olyan tanácsok, ajánlások hangzottak el, amelyek betartásával elkerülhetők a balesetek.

Miközben Csúr Péter r. alezredes, a Kiskörei Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka a mentőhajó fedélzetéről irányította a mentőegységeket, Kövér Gábor, a Tisza-tó Mentőcsoport parancsnoka a parton ismertette portálunkkal a látottakat. 

– Két mentési szituációt láthattunk. Az elsőnél két fiatalkorút a strandról elsodort a víz, erről a 112-es segélyhívószámon érkezett a bejelentés, az alapján értesítettek bennünket, a vízirendészetet, a mentőket és a katasztrófavédelmet. Először drónnal történt a bajbajutottak megkeresése, jelen esetben a víz felszínén voltak. A jetskis járőr ért oda hozzájuk legelőször, ő kezdte meg a mentést, majd a mentőhajó fedélzetén hozták ki őket a partra. Az egyikük saját lábán tudott a parton váró mentőautóhoz menni, de a másikukat, ájult állapotban, hordágyon vitték az esetkocsiba a mentősök. A második szituáció során három kajakozó került bajba. Egy motorcsónak elhaladt mellettük, és a csónak keltette hullámok miatt a kajakosok a vízbe borultak. Szintén a 112-es szám értesítése után indult a mentés az előbbiek szerint. Itt még azt is láthattuk, hogy a bajbajutottak partra szállítása közben a műszaki mentőhajó megkereste a kajakokat, és a fedélzetére emelték azokat – magyarázta Kövér Gábor. 

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kiskörei örsének a rendőrei vízből mentést gyakoroltak a balneum Hotel mellett
A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kiskörei örsének a rendőrei vízből mentést gyakoroltak a balneum Hotel mellett
Forrás: Mészáros János/Új Néplap

A Tisza-tó Önkéntes Mentőcsoport parancsnoka kiemelte, hogy azért is nagyon fontosak a gyakorlatot, mert minden mentés más. Nem lehet elégszer gyakorolni, mindig van olyan részletek, amiket aktuálisan tudniuk kell egymásról a mentésben résztvevőknek akár a hajókkal, akár egyéb eszközökkel kapcsolatban. Mindezeket a gyakorlatok során kell kitapasztalni, mert ott van korrigálási lehetőség. Éles mentés során nincs mód javításra, nem lehet hibázni, tette hozzá Kövér Gábor. 

– A Tisza-tó 127 négyzetkilométer felületű, területét a Tiszai Vízirendészet biztosítja, a munkájukat a Tisza-tó Mentőcsoport, illetve mellettük a vízi polgárőrök segítik. A tó körüli a mentőállomások illetékessége tekintetében van Heves-, illetve Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei rész, illetve egy kis szakasz Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéhez tartozik. Ha innen, Tiszafüredről Abádszalókig bármilyen sérültet a térségből elszállítanak, persze a sérüléstől is függően, általában Karcagra viszik kórházba, de előfordult, hogy Egerbe vagy Debrecenbe kellett vinni a beteget. A Heves-vármegyei oldalról valószínűsíthetően az egri kórházba, a borsodi szakaszról pedig Mezőkövesdre viszi az esetkocsi a kimentetteket. A katasztrófavédelem részéről természetesen a Tisza-tó körül minden egység körberiasztható, Általában a tiszafüredi, a mezőkövesdi, a hevesi, esetleg a karcagi egységek jönnek. A Tisza-tavon megvannak azok a mentéshez szükséges vízieszközeink, amelyek országosan országosan is rendelkezésre állnak: a jetskitől kezdve a mentőhajóig, egyéb kishajótól más eszközökig – részletezte Kövér Gábor.

A gyakorlatot az érdeklődők nemcsak végignézhették, de végül a mentőhajó fedélzetén is tehettek egy kört. A mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem gépjárműveivel is megismerkedhettek, miközben a szakemberek a kérdéseikre is válaszoltak. Külön kedveskedés volt a gyerekeknek, hogy akár a szirénát is kipróbálhatták a járműveken.




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában