Programkavalkád

2024.07.31. 11:27

VR élményben élhetjük át az Izlandi csatát az Egri Várban

Nincs megállás a Dobó István Vármúzeumban, újabb eseményekkel készülnek mindenki számára. Alkotó- és olvasótábor mellett idén VR élményben is részünk lehet az egri várban.

Hornyák Réka

Sajtóközleményben adták hírül az egri várból, hogy augusztusban, de még szeptemberben is folytatódik a nyári programkavalkád izgalmas és érdekes eseményekkel. 

Gyönyörű művészet a tűzzománc készítés, melyet idén nyáron az Egri várban is ki lehet próbálni.
Gyönyörű művészet a tűzzománc készítés, melyet idén nyáron az Egri várban is ki lehet próbálni.
Forrás: Dobó István Vármúzeum

Gárdonyi Piknik - Ünnep Gárdonyi Géza születésnapján

Gárdonyi Géza születésnapján újra pikniket rendeznek az író tiszteletére, ahol vendégül látják az egrieket, a környéken élőket, civil szervezetek tagjait, valamint a városban tartózkodó turistákat. Gárdonyi-művek részletei a barátságról, emberi kapcsolatokról, torta, egy pohár bor, barátságos környezet és kellemes társaság várja az érdeklődőket. Az alkalomra mi más lehetne megfelelőbb helyszín, mint a Gárdonyi-kert, így idén is ott tartják a születésnapot augusztus harmadikán. 

Tűzzománc alkotónapok a Dobó István Vármúzeumban

Az alkotónapokon, augusztus 5-én és 6-án, a Várműhelyben várnak minden 14 felettit, aki szeretne megismerkedni az ötvösség több ezer éves múlttal rendelkező díszítő technikájával, a zománcozással. A résztvevők festő- és rekeszzománc technikákkal képeket és ékszereket készíthetnek saját terveik, valamint a Dobó István Vármúzeum kiállításai alapján. Huzal-, sodrony-, rekeszzománc, valamint festőzománc technikák kipróbálására és gyakorlására biztosítanak lehetőséget és szakmai segítséget. A két nap során, délelőtt 10:30 és 11:30 között egy-egy kiállítást nézhetnek meg a résztvevők, ahol a műtárgyak megismerésével ihletet meríthetnek az alkotáshoz. 

Egri Csillagok tábor a Gárdonyi kertben

Augusztus 26. és 30. között az Egri csillagok táborban Gárdonyi Géza művei, valamint az egri vár és kiállításainak irodalmi színei elevenednek meg. A tábor lakói megismerhetik Gárdonyi legszebb történeteit, a regények, elbeszélések, mesék hőseit miközben saját felolvasó színházat „alapítanak”. Elmélyülhetnek az író titkosírásában és műhelytitkaiban is. A Molyolóban elkészül a tábori képregény, mindenki saját naplót alkothat, amelyben megkezdheti élete regényét. A Mélaidőben a Gárdonyi-kert árnyas fái nyújtanak menedéket a nap melege elől és számos zöld zugot lehet birtokba venni egy kis olvasgatásra vagy beszélgetésre. A játszótér sem marad kihasználatlanul, lesz számháború és homokvár-építés is. Társasozáshoz, kirakózáshoz, kártyázáshoz pedig a Gárdonyi-kuckó lesz a legalkalmasabb helyszín. 

VR Élmény az Egri várban, az Izlandi csata virtuális játékban

A Dobó István Vármúzeum és az Izlandi Csata Múzeuma együttműködésében a látogatóknak egy interaktív VR élményben lehet részük, ahol az időben visszarepülve, az 1238-as izlandi csatában találhatják magukat. A látvány kialakítása során a készítők a hitelességre törekedtek, korhű öltözeteket, fegyvereket, környezetet jelenítettek meg. Az izlandi történelem egyik legfontosabb eseménye a játékban bemutatott örlygsstaðir-i csata, mely a helyi klánok között zajlott majd az ország függetlenségnek elvesztéséhez vezetett. A látogató egy időkaput átlépve harcosként kapcsolódhat be a küzdelembe, kezébe foghatja az egyik törzsfő, Sturla legendás lándzsáját, a Grásíða-t.

A vármúzeum tervei között szerepel, hogy az 1552-es események tematikájához kapcsolódóan egy hasonló VR élményt hozzon létre, amivel különösen a fiatal korosztály számára kínálhat egy újabb lehetőséget a történelmi események átélésére. Az Izlandi csata VR élménye külön belépővel, a Gótikus püspöki palota alsó szintjén élhető át minden nap 10 és 18 óra között, azonban 10 éven aluliaknak nem ajánlott. 

Előzetes az Egri Csillagok olvasótáborról

A Dobó István Vármúzeum múzeumi olvasótábort szervez szeptember 14. és október 19. között, minden szombaton reggel kilenctől délután négy óráig. Hat szombaton keresztül érdekfeszítő programokkal várják azokat a gyerekeket, akik segítséget kérnek a kötelező olvasmány feldolgozásához. Közösen olvassák végig a regényt, olvasónaplót készítenek és játszanak is. Végre nem egy kötelező, unalmas feladat lesz az Egri csillagok elolvasása, hanem izgalmas tevékenységgé válik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában