Adományok

2024.08.28. 14:02

Felelősséget, összetartozást és reményt is ad a Magyarok Kenyere program

Idén is legalább annyi búza gyűlt már össze Heves vármegyében és országosan, mint tavaly. A Magyarok Kenyere Program az elmúlt tizennégy évben erősítette az összetartozást, a gazdák adnak másoknak, így kérni is tudnak Istentől.

Heol.hu

Pétervásárán tartotta kedden délelőtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Magyarok Kenyere Alapítvány, valamint a NAK Magyarok Kenyere kft. a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Heves vármegyei búzagyűjtő ünnepségét. Eged István, Pétervására polgármestere büszke arra, hogy a város adhatott otthont a rendezvénynek, s kiemelte Pétervására kötődését a mezőgazdasághoz, az erdőgazdálkodáshoz, a vadászathoz, külön pedig a város mezőgazdasági szakközépiskoláját és annak szakmai tanulmányi versenyeken aratott sikereit, illetve az ott rendezett idei SZKTV döntőt.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője szerint egyedül még ünnepelni sem lehet, kell hozzá a többi ember. Mint mondta, a kenyér egyetemes szimbólum, szép tartalommal, ezt gazdagítja a Magyarok Kenyere program is. Bízik abban, hogy a magyarság is tápláló lehet a világ számára, ehhez az kell, hogy minden magyar kiteljesítse, ami benne van, ahogyan azt egy búzaszem teszi, miközben életet adó táplálékká válik.

Ignácz Balázs Heves vármegyei főispán méltatta a tizennégy éve indult programot, amely sokat fejlődött ez idő alatt, összefogtak benne a gazdák, hogy segítsenek azokon, akiknek erre szükségük van és ezt nehéz időkben is megteszik. Kiemelte, a somogyvári központi ünnepségen is jelen voltak a határon túli gazdálkodók, a program tehát hozzájárul a gyökerek megtartásához is. Bízik abban, hogy folytatódik a kezdeményezés, a támogatás mögötte lesz, ahogyan eddig.

Juhász Attila Simon, a Heves vármegyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy legyen kenyér. Heves szerinte egy kis Magyarország, az ország legmagasabb hegyével, második legnagyobb tavával, két borvidékével, jelentős erdőségeivel, déli mezőgazdasági területeivel. A megye gazdasága az iparon, a turizmuson és az agráriumon nyugszik. Méltatta a gazdálkodókat, akik dolgoznak a földeken, az erdőkben, állattartásban, amelyek nehéz megélhetést nyújtanak, mégis támogatást nyújtanak másokat. Isten áldását kérte rájuk és a munkájukra.

Szendrei László, a Magosz Heves vármegyei elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei szervezetének elnöke először a napokban lehunyt Kotán Zoltán mezőszemerei gazdaköri vezetőre emlékezett, majd arról beszélt, a programot a gazdák, az emberek alkotják, ők az egy-egy búzaszem. Idén sem csökkent az adományozói kedv, idáig a megyében több mint harminc tonna búza gyűlt össze, s a pénzadomány is felül fogja múlni a tavalyit. Az ajándékot idén is több szervezet osztja majd szét a rászorulóknak.

Jakab István, a Magosz elnöke arról beszélt, hogy az egész Kárpát-medencei magyarság összefogott a programban, a somogyvári ünnepségen több mint ezerkétszázan vettek részt. Idén nyolcezernél is többen adományoztak, a búzából őrölt lisztet több mint százezer rászorulónak juttatja el négyszáz karitatív szervezet. Sokan segítenek a gyűjtésben, a fuvarozásban, az Egri Malom pedig már több megye gazdáinak búzáját őrli, csomagolja. Kiemelte, a kárpátaljai gazdák a frontszolgálat, esetleg menekülés közepette 101 tonna búzát gyűjtöttek össze, ezt a mennyiséget lisztként vissza is kapják majd az ott élők. Jakab István méltatta az összefogást, így lehet a nemzetet segíteni. Szerinte az idén eddig felajánlott búzamennyiség eléri a tavaly összegyűjtött 1100 tonnát. Dicsérte a pétervásárai szakgimnázium diákjait, szerinte a fiatalok és idősek összefogása, megértése vezethet a sikerhez, a 21. század kihívásainak legyőzéséhez.

A beszédeket követően a Tamási Áron Általános Iskola néptáncosai, valamint a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar adott műsort és Ungvári Tamás szavalta el Pakocs Károly: A búza himnusza című versét. A Magyarok Kenyerét Gordos Attila református és a Fehér Róbert katolikus esperes áldották meg. Gordos Attila szerint ahhoz, hogy jelen legyünk a teremtett világban, kell a kenyér. Az aratáskor még nem látszott, hogy ilyen aszály következik. Ezért kérjük az áldást, ami reménységet ad. Az áldást kérő akkor nyitja meg szívét, ha adni is tud és a gazdák ezt megtették.

Fehér Róbert szerint Krisztus sosem ment el az ínséget szenvedő mellett, közösséget, eucharisztiát és hitet, reményt ad. Összetartozást teremt az egy asztalról evéssel, erőt ad a küzdelemhez és hitet ahhoz, hogy bárhol van a világban az ember és szükséget szenved, lesz, aki segít. A Magyarok Kenyere program az összetartozást, az egymásra figyelést, a felelősséget erősíti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában