Szilvalekvár

2024.08.17. 11:29

Így készül felénk a szilvalekvár

Elődeink kamrájából nem hiányozhatott egy szilkényi szilvalekvár. Néhány üvegnyit magunk is készíthetünk lassan, vagy gyorsan. A lényeg, hogy legyen belőle valamennyi. Ezer dologra jó a téli hónapokban. Az egri piacon most 7-800 forintért kapható kilója.

Barta Katalin

A kertünkben mindössze két szilvafa van. Egy viszonylag korán érő ringló, ami idén a nagy melegben már a fán megsült, s az igénytelennek mondott besztercei fajta, ami eddig minden évben féléretten, reményt vesztve ledobta magáról a termést. Ez az adottság nem jogosít fel arra, hogy üstöt állítsak a kertben és hozzálássak a legendás szilvalekvár-főzéshez. Jó anyám emlékeiből merítve azonban tudom, hogy nagyanyáink hatalmas üstökben főzték a szilvalekvárt szabad tűzön, soha nem adtak hozzá cukrot,  csak keverték, keverték és keverték, sok-sok órán keresztül, mígnem sűrű, fekete ragaccsá, kocsikenőcsnek is nevezett masszává főtt össze a gyümölcs. Ez tartósítószer nélkül is elállt, ízében érezhető volt a szabad tűz füstje,  de ezért az ízért 6-8 órát a tűz mellett kell állni. Jó anyám elmondása szerint ez nem volt gond a családban. Kilencen voltak testvérek és hosszú volt a nyár. A szilvalekvár főzés a gyerekeknek felelősséggel teli ünnep volt. Egymást felváltva kevergették a masszát annak reményében, hogy a mama jutalomképpen hamarosan megsüti a kemencében kedves csemegéjüket, a szilvás papucsot

Szilvalekváros papucs
Szilvalekváros papucs
Fotó: alomizvilag.blog.hu

A mindmegette.hu oldalról a szilvalekvár főzésről azt is megtudjuk, ha sok lelkes lekvárbolond összejön, érdemes kipróbálni, akár jó móka is lehet a szabadtűzi szilvalekvár főzése.

Mivel kedves szomszédaink kertjében bőséggel terem a nyár ezen ajándéka, mindig szedhetünk néhány üvegnyi befőttnek, lekvárnak valót. Rászánjuk az időt a befőzésre, mert tudjuk, hogy a téli hónapokban hálásak leszünk a befektetett energiáért.

A szilvalekvár készítésének többféle módszere ismert. Csinálhatjuk a többi lekvárhoz hasonlatosan, vagyis cukorral felfőzve, de kombinálhatjuk a sütést és a főzést, illetve visszatérhetünk a hagyományos és sokkal egészségesebb megoldáshoz is, azaz készíthetjük a lekvárt sütőben sütve.
Íme néhány recept:


Főzött szilvalekvár cukorral

A főzős technikánál a kimagozott szilvával többféle módon is bánhatunk. A lekvárfőzésnél bevett módszer a magozott gyümölcsöt cukorral meghintve néhány órát állni hagyni, majd utána megfőzni, de ha gyorsabban szeretnénk elkészíteni a lekvárt, akkor a friss, magozott gyümölcsöt azonnal felforraljuk, cukorral vagy befőzőcukorral meghintve újra forraljuk, és húsz perc főzést követően üvegekbe töltjük. A friss lekvárt rejtő üvegeket celofánnal és fémtetővel fedjük, s vagy nagyanyáink módszereit követve száraz dunsztban tartjuk legalább 24 órán keresztül, vagy – engedve a modernkor időspóroló technikáinak – fejjel lefelé fordítjuk 5-6 percre, sőt amennyiben tisztességgel lezártuk az üvegeket, a lekvárokat hagyhatjuk ebben a pozícióban teljesen kihűlni.
Cukorral is összefőzhetjük 

Szilvalekvár a sütőből

A sütve-főzve készített lekvár esetében a szilva puhulása a sütőben történik. A leveses gyümölcsöt tepsibe tesszük, majd 200 fokon legalább egy órát sütjük. Az így kapott félkész lekvárt lábasba öntjük, ha szeretnénk, fűszerezzük, majd cukorral összefőzzük. Ebből a fajta lekvárból nagyon finom chutney készíthető. A sütésnek köszönhetően a gyümölcshús nem roncsolódik össze teljesen, és ha a fűszereket már a sütéskor a szilvához adjuk, az ízhatás is sokkal intenzívebb lesz. A sütőben sült lekvárhoz a legtöbb esetben semmilyen adalék nem szükségeltetik, csak szilvára, tepsire, türelemre és a villany-, vagy gázszámla előzetes kalkulációjára van szükség. A csak sütéssel készített lekvár esetében a sütőt 160 fokra melegítsük fel, és vagy tepsiben, vagy jobb esetben egy igen mély lábasban sütjük a szilvát, ritkán átkeverve. A tepsivel szemben a lábas előnye a magas fal, ami megvédi a sütőteret a teljes elkoszolódástól.
Sütőben sütve nagyon egyszerű elkészíteni 
A szilvalekvár legkedvesebb fűszere a fahéj. Ezenkívül jól illik hozzá a rum, a vanília és a kardamom is. Ha szeretjük az extrém kombinációkat, akkor kerülhet a lekvárba pirított mandula, dió vagy egy kis mák is. A fűszerezéssel, házasítással óvatosan bánjuk, mindig gondoljuk végig, hogy ezeknek a fűszeres lekvároknak meglesz-e a helyük a konyhai repertoárunkban, s ha igen, mekkora mennyiség fogy el belőlük. Az ízek kikísérletezéséhez érdemes kisebb mennyiségű szilvával tesztfőzéseket végezni. Egy lekvárból többféle ízt is kicsalhatunk, ha a lekvárt a főzés végével szétosztjuk, és külön-külön hangoljuk.

Lássuk mi mindenre jó a szilvalekvár!

Szuper vitamin- és ásványianyag-forrás
A szilva rendkívül gazdag A-, C- és E-vitaminban is, amelyek miatt igen egészséges gyümölcsnek számít. Mivel antioxidáns hatású, a rák és a ráncok egyik legnagyobb harcosa. De mindezek mellett rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, ezért a vérszegényeknek is igen ajánlott a szilva rendszeres fogyasztása.

Segíti az emésztőrendszer működését

A szilvában található sok rost, szorbitol és difenil-lizatin egyaránt az emésztőrendszer gyorsabb működését segíti elő. Ha tehát te is székrekedésben szenvedsz, mindenképpen sok szilvát kell fogyasztanod. A népi gyógyászatban hashajtásra is ezt használták: ha épp nem volt már szezonja, néhány kanál szilvalekvárt etettek a szorulásban szenvedővel.

Jó szomjoltó

A természet nem hiába ad a nyári, kora őszi időszakban annyi lédús gyümölcsöt. A magas víztartalom miatt ugyanis nem csak az éhséget, de a szomjúságot is képesek enyhíteni. A szilva közel 85%-os víztartalma miatt tökéletesen hidratálja a szervezetet, egyúttal a méregtelenítési és salaktalanítási folyamatokban is intenzíven részt vesz.

Étvágyfokozó

Nem mindig mindenkit csak a fogyókúra érdekel, és bizony sokak életét megkeserítheti az étvágytalanság. Persze muszáj utánajárni az okoknak, és csak azután kezelni a tüneteket, de a szilváról tudvalevő, hogy kiváló étvágyfokozó. Ha tudod, hogy valószínűleg nincs semmi egészségügyi problémád, valószínűleg csak a lehangoltság, átmeneti rosszkedv miatt eszel kevesebbet, fogyassz több szilvát, hogy az étvágyaddal együtt a jókedved is visszatérjen.

Serkenti az idegrendszert

Az immunrendszer mellett az idegrendszer is rendszeres támogatásra szorul. Muszáj megadnod az idegrendszernek is a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön. Ha sok szilvát eszel, akkor a benne található anyagok révén idegrendszered is megkapja a megfelelő anyagokat a kiegyensúlyozott működéshez.

Védi a szív- és érrendszert

A szív- és érrendszeri problémák sajnos népbetegségnek számítanak. Pedig mindenki tudja, hogy a szív a legfontosabb szervünk, és ha azzal bármilyen galiba támad, az az egész testre hatással lehet. Nem beszélve a sokszor halálos kimenetelű infarktusról. A szilva rendszeres fogyasztásával ezeket nagyobb eséllyel zárhatod ki, és védheted meg ereid és szíved egészségét is.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában