Földcsere

2024.09.25. 06:50

Az egri bazilikánál szebbek lesznek a virágok ősztől +videó

Egerben az Eszterházy terelőnél földet cserél az egri városgondozás. A cél, hogy szebb és egészségesebb virágok díszítsék a zöldszigeteket. Nem csak tápanayagból, tulipánból is több lesz tavasszal az egri bazilikánál.

Szabadi Martina Laura

Szokatlan munkát végez a Városgondozás Eger Kft. a napokban a bazilika mellett, az Eszterházy téri terelő zöldfelületeinél. Legalább 20 centi mélyen kiásták a földet, hogy friss, tápanyagdús talajra cseréljék. Eged Renátó a cég ügyvezetője elmondta, hogy hamarosan végeznek a munkával és kezdődik a kétnyári növények telepítése az egri bazilikánál.

Az egri bazilikánál szebbek lesznek a virágok ősztől
Az egri bazilikánál szebbek lesznek a virágok ősztől
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Demjénből érkezik a friss, komposzt minőségű föld, ami egyrészt újrahasznosul, tápanyagban gazdag és nincs benne gyomfertőzés. Az Eszterházy téren ezen a részen 10-20 éve ugyanaz a föld volt a virágok alatt, nem volt cserélve. Ennyi idő alatt a fertőzések megtelepednek, tavaly látható volt az ősszel ültetett árvácskákon, hogy tavaszra már nem virágoztak úgy, ahogy kellett volna, fertőzés támadta meg őket – magyarázta Eged Renátó a helyszínen.

Az Eszperantó sétány, a két kép néhány méterre egymástól készült augusztus elején Fotó: Szabadi Martina Laura

Az ügyvezető is elmondta, a tavaly leomlott Eszperantó sétány példája a laikusoknak is megmutatta, mennyit számít a jó föld. A helyreállítás utáni kényszerű földcsere miatt az újjáépített szakaszra beültetett virágok látványosan szebbek voltak, mint azok, melyek régi, használt földbe kerültek. Ám a föld cseréje nem olcsó mulatság, Eged Renátó elmondta, hogy csak a zöldszigetekben a talaj felső 20 centijének cseréje milliós összeg a plusz munkával, szállítással együtt.

– A város virágosításának egyik központi része az államkincstár és a bazilika melletti terület, az Egerben élők és az ide látogatók is elhaladnak errefelé – ezért is itt kezdtük a földcserét, ami egy nagyobb, több napos projekt, nem csináljuk majd minden évben, de szeretném, ha fokozatosan mindenhol megvalósulna, mert a közterületek nagy részére ráférne. Ugye 20-30 centiméter mélységig legalább kiszedik az elhasznált talajt. A pontos költségét még nem látjuk az Eszterházy terelő földcseréjének sem, majd akkor derül ki, ha szétterítettük a földet. A föld ára többszázezer forint, erre jön a fuvardíj, hiszen napok óta konténerekkel hordjuk a földet, illetve a munkadíj, hiszen azt is számításba kell venni, hogy 10 kolléga 3 napig ezzel foglalkozott, mire mindent megfelelően ki tudtak ásni. Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor milliós tételnél járunk úgy, hogy a virágokat még nem számoltuk – mondta.

HMM_0346
Hamarosan a virágok is a helyükre kerülnek
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nem csak az egri bazilikánál, mindenhol kellene

Hiába térül meg a virágok szépségében a befektetett pénz, kérdésünkre elmondta, a városgondozásnak nem volt anyagi forrása arra, hogy földcseréket valósítson meg – a tavaly kapott forrása például nem volt elegendő az általános működésre sem, nemhogy nagyobb pluszmunkák beiktatására. Idén sikerült úgy gazdálkodni, hogy beleférjen ez a munka.

– Hosszútávon szép eredmény lenne az is, ha időről-időre egy-két helyen sikerülne megvalósítani ezeket a munkákat. Jelen helyzetben az a jó hozzáállás, hogy apránként, de folyamatosan haladjunk. A következő hely lehetne a Hatvani kapu tér például. Szintén fontos előrelépés lenne az, ha csepegtető öntözőrendszer is kiépülne ezeken a helyeken fokozatosan, Ferenczy Tamás főkertész rég szorgalmazza már. Ez is jókora költség és munka, illetve bontással is járhat egyes helyeken – mondta.

HMM_0354
Sok munka és költség a földcsere Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Elmondta azt is, hogy a terelőknél az ágyások szélére szegély is kerül a földcsere után, ami megkönnyíti a gondozást, kiemeli az ágyást és megakadályozza a földek keveredését. Eged Renátó szerette volna a füves területet is megújítani, gyepszőnyeget lerakni, de erre most nem volt forrás, és mivel az egész útszakasz nyomvályús, a padkák megsüllyedtek, ezt majd egy lehetséges felújítással egy időben tartja szerencsésnek megvalósítani. Mint mondta, öntözőrendszer kiépítése is így lenne logikus, hiszen az utat bontani kellene hozzá. A kétnyári növények mellé hamarosan bekerülnek a hagymás növények is. Idén sűrűbben ültetik a tulipánoknak így tömöttebb, színesebb lesz az összkép – persze ennek az eredményét csak tavasszal láthatjuk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában