Többség a grémiumban

2024.09.13. 13:55

Gyöngyösi együttműködés: többséget szerzett a képviselő-testületben Szókovács Péter

Közös nyilatkozatot írtak alá a Városom, szeretlek Egyesület és a Változást akarunk Gyöngyösön Egyesület elnökei a rend és a változás érdekében. A gyöngyösi együttműködés lehetőségét a politikai rivális baloldali összefogás nem fogadta el.

Szabó István

Szókovács Péter, Gyöngyös megválasztott polgármestere, a Városom, szeretlek Egyesület (VSZE) elnöke, illetve Nagy Attila, a júniusi választásokon önkormányzati képviselői mandátumot szerzett Változást akarunk Gyöngyösön (VAGY) Egyesület elnöke közösen jelentette be, hogy a két szervezet gyöngyösi együttműködési megállapodást kötött egymással csütörtökön. Mint ismert, a júniusi önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP-VSZE, illetve a baloldali összefogás (MSZP, DK, Jobbik, Momentum) egyaránt 7-7 képviselői mandátumot, míg a VAGY Egyesület 1 mandátumot szerzett a 15 fős gyöngyösi képviselő-testületben.

Szókovács Péter (balról) és Nagy Attila együttműködési megállapodást írtak alá
Szókovács Péter (balról) és Nagy Attila együttműködési megállapodást írtak alá
Forrás:  Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Szókovács Péter az együttműködési megállapodás közös bejelentésekor kiemelte, hogy a nyilvánosság tiszta helyzetet teremt a változáshoz, a többség pedig erőt ad a rendhez. Gyöngyös új polgármestere hangsúlyozta, megválasztásával júniusban arra kaptak felhatalmazást a város lakóitól, hogy valósítsák meg vállalásaikat, ezzel az együttműködéssel pedig közelebb léptek céljaikhoz. 

– Gyöngyösön rendnek kell lennie, a rendhez pedig változásra van szükség. Nagy Attila elnök úrral egyetértünk abban, hogy együttműködéssel mindig eredményesebb célt érni, mint viszálykodással és elvtelen alkukkal. Politikai riválisunknak is kínáltunk együttműködési lehetőséget, amit nem fogadott el. Ezzel együtt a jövőben is mindenkivel az egyetértésre fogunk törekedni. A nyilvánosság tiszta helyzetet teremt a változáshoz, a többség pedig erőt ad a rendhez. Nagy Attila szakmai tudására és elkötelezett munkájára személyesen is számítok, ezért fel fogom kérni arra, hogy a testületi munka mellett a városvezetésben is vállvetve dolgozzunk Gyöngyös érdekében. Hiszünk abban, hogy ezzel a döntéssel Gyöngyöst szolgáljuk, elkötelezettségünkkel pedig olyan irányt és erőt mutatunk, amelyhez érdemesebb inkább csatlakozni, mint azzal szembefordulni. Októbertől közösen fogunk dolgozni a város fejlődéséért, a gyöngyösiek életminőségének javításáért. Mindenkire számítunk – zárta szavait Szókovács Péter.

Nagy Attila a gyöngyösi együttműködési megállapodás kapcsán úgy fogalmazott, hogy az árokásás helyett a hídépítés szellemiségében fognak dolgozni Gyöngyös érdekében. Mint mondta, a gyöngyösiek felhatalmazásából októbertől a képviselő-testület tagja lesz, ez a megkapott bizalom nagy lehetőség, de még nagyobb felelősség számára, hiszen Gyöngyösön is nagyon sok problémát kell megoldani.

– Szókovács Péterrel egyetértünk abban, hogy ez a feladat előrébb való, mint a politikai véleménykülönbség. A gyöngyösiek többsége és a VAGY egyesület célja is az, hogy Gyöngyös a változás, a fejlődés útjára lépjen. Októbertől, egymás véleményét tiszteletben tartva, minden gyöngyösit képviselve, az árokásás helyett a hídépítés szellemiségében fogunk dolgozni Gyöngyös érdekében. Az együttműködésünk minden pontja írásos, nyilvános és egyértelmű. Ahogyan a kampány során is elmondtuk, a VAGY politikai pártoktól függetlenül működő civil szervezet, de a város érdekében mindenkivel együtt tudunk és akarunk dolgozni, aki a változást és a fejlődést tűzte zászlajára. Szókovács Péter felkérését ezért fogadtam el. A választópolgárokkal és a szakemberekkel közösen kidolgozott szakmai javaslatainkat, és a hozzánk hasonló civil szervezetek hangját felerősítve a fejlődés motorjaként kívánunk a közösség szolgálatába állni – fogalmazott Nagy Attila.

A gyöngyösi együttműködési megállapodás célja a rend és változás a városban

Rend és változás Gyöngyösön címmel együttműködési nyilatkozat született

- 2024. június 9-én Gyöngyös város választópolgárainak többsége a rend és a változás mellett adta le szavazatát, amely erkölcsi kötelezettséget és demokratikus felhatalmazást jelent a felek számára, hogy vállalásaikat együttműködve megvalósítsák. Egyetértenek abban, hogy az önkormányzati választáson elért eredmény nagy lehetőség, de még nagyobb felelősség!

Az együttműködés Gyöngyös város polgárainak egységes és hatékony képviseletére, a közös városfejlesztési, illetve közéleti szándékok megvalósításának céljával született meg. Az együttműködő felek kijelentik, hogy minden gyöngyösi képviseletére törekedve szakítanak az elmúlt időszak gyakorlatával, azaz nem szűk látókőrű és öncélú politikai szándékok mentén hozzák meg döntéseiket, hanem a város fejlődését, a gyöngyösiek életminőségének javítását tartják szem előtt.

Gyöngyösön rendre, a rendhez pedig változásra van szükség. Az együttműködő felek választási programjaikban több azonos álláspontot fogalmaztak meg, melyek megvalósítása érdekében a politikai véleménykülönbségeket félretéve, Gyöngyös érdekében és szolgálatában az alábbi kulcsfontosságú célkitűzések mentén kifejezik együttműködési szándékukat:

· Gyöngyös biztonságának helyreállítása

· a város lakosságszám-csökkenésének megállítása és megfordítása

· Gyöngyös élhetőségének növelése

· a város fenntartható fejlődésének biztosítása

· a város ingatlanvagyonának és infrastruktúrájának fejlesztése

· a gyöngyösi identitás, és Gyöngyös turisztikai vonzerejének erősítése

A fenti célok elérésének érdekében az együttműködő felek az alábbiakban állapodnak meg a 2024. és 2029. közötti önkormányzati ciklus időtartamára:

1. Közösen és összehangoltan, felelős tisztséget betöltve vesznek részt a városvezetésben, ezzel biztosítva a lehető legszélesebb választói akarat megjelenítését.

2. Összehangoltan vesznek részt Gyöngyös Város Képviselő-testületének döntéshozatalában.

3. Közösen vesznek részt, és vállalnak tagságot Gyöngyös Város Képviselő-testülete bizottságainak munkájában.

4. A város képviselő-testülete és bizottságai elé kerülő előterjesztéseiket előzetesen egyeztetik és törekednek közös álláspont kialakítására.

5. Városvezetői hatáskörbe tartozó stratégiai kérdésekben előzetesen egyeztetnek.

6. Vállalják, hogy az együttműködés eredményessége érdekében nem lépnek további szervezetekkel politikai együttműködésre.

7. Elismerik és kölcsönösen tiszteletben tartják egymás közösségeinek önálló szervezeti identitását.

8. Együttesen törekednek a gyöngyösi közéleti kommunikáció minőségének, illetve a döntéshozatal átláthatóságának emelésén.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában