Parlagi pillanatok

2024.09.10. 09:17

Különleges felvételek készültek a parlagi saspárról Kömlőnél + videó

Sasvári János természetvédelmi őr különleges felvételt készített Kömlőnél, a Dél-Hevesi Tájegység határában, ahol egy kifejlett parlagi saspár éppen táplálkozott.

Heol.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán közölt videójában a parlagi saspár viselkedése jól megfigyelhető: a nagyobb, erősebb tojó először csap le a zsákmányra, míg a karcsúbb hím, akinek vadászképességei miatt fordulékonyabbnak kell lennie, türelmesen vár.

Ez a saspár nem akárki: az agyagosi parlagi sas pár különösen sikeres, évente 2-3 fiókát nevelnek, ami azt mutatja, hogy remek élőhelyet találtak maguknak. A tojó különösen figyelemre méltó, hiszen legalább 2005 óta itt fészkel, és azóta sem váltottak párt. A genetikai vizsgálatok is ezt támasztják alá.

A gabonatarlón vélhetően galambot ehettek, amit alapvetően nem biztos, hogy ők fogtak meg, mert nem sólymokról beszélünk, inkább csak kihasználhatták fizikai erejüket és elvették valamelyik másik madártól a zsákmányt - írta Sasvári János a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalára.

A sasok fészkeiben néha meglepő dolgokat is találnak, például egyszer egy gyermek bodyt is – nyilván csak díszítésként, de mindenképpen szokatlan látvány volt - írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában