Segítség a szülőknek

2 órája

BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet nyílt az egri egyetemen

A gyermekfelügyeletet nem csak azok a szülők vehetik igénybe, akik az egyetem hallgatói, hanem az egyetem dolgozói is. Két csoportszobával működik a BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet, ahol 20 hetes kortól 14 éves korig várják a gyermekeket.

Hornyák Réka

Megnyílt a BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Érsekkerti épületében. Az új egység a dolgozók és a hallgatók gyermekeinek nyújt majd felügyeleti szolgáltatást, ezzel is erősítve a családbarát környezet megteremtését. 

Dr. Szebeni Rita, a BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet projekt szakmai vezetője és Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona
Dr. Szebeni Rita, a BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet projekt szakmai vezetője és Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

A BrEKKEncs projekt szakmai vezetője, dr. Szebeni Rita, a Pszichológia Intézet, Fejlődés és Neveléslélektani Tanszék vezetője elmondta, idén év elejétől folyamatosan dolgoztak ezen a projekten. Elsőként egy háttéranyagot készítettek el tanulmány formájában, majd történt egy előzetes igényfelmérés az egyetemen, kérdőív formájában. 

– A felmérésekből kiderült, hogy a legnagyobb igény a levelezős hallgatók részéről van, hiszen számukra hatalmas kihívás az, hogy hova tudják vinni a gyermeküket a hétvégi egész napos oktatás alatt. A dolgozók részéről pedig a legnagyobb kihívást a három év alatti kicsik elhelyezése és felügyelete jelenti. A BrEKKEncset ezért úgy hoztuk létre, hogy ezeknek az igényeknek eleget tegyünk. A napközbeni gyermekfelügyelet szakmai irányítása 20 hetes kortól 14 éves korig fogadja a gyermekeket, ami nagyon széles skálát fed le – részletezte dr. Szebeni Rita, aki egyben a Csecsemő- és kisgyermeknevelő képzés szakfelelőse. 

Fejlesztő játékok és szórakozás a BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyeletben

Kiemelte, hogy az eltérő életkori különbségek miatt többféle struktúrát kellett megvalósítani a BrEKKEncsben, ami szerencsére sikerült, így a legkisebbek és a nagyobbak számára kettő külön csoportszobát létesítettek. Az egyik szobát a hat év alattiaknak alakították ki, rengeteg fejlesztő és csoportos játékkal, a másik szobát pedig a hat év felettiek igényei szerint rendezték be játékokkal, könyvekkel és kényelmes kanapéval. 

BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet nyílt az egri egyetemen
BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet nyílt az egri egyetemen
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Az egri egyetemen végzett nevelők és pedagógusok vigyáznak a gyermekekre

– A gyermekeket szakképzett gyermekfelügyelők várják a BrEKKEncsben. Bár a szakmai iránymutatás egy 100 órás gyermekfelügyeleti tanfolyamhoz köti a gyermekfelügyelő képzettségét, mi az egyetemen úgy gondoltuk, fontos az, hogy ennél még magasabb végzettséggel rendelkező felügyelők vigyázzanak a gyermekekre. Ezért a BrEKKEncsben az egri egyetemen végzett kisgyermeknevelőink és óvodapedagógusaink biztosítják a felügyeletet és a jókedvű időtöltést a gyermekek számára – árulta el dr. Szebeni Rita. 

Egy csoportszobában egyszerre hét gyermeket tudunk fogadni, de az időszakos napközbeni gyermekfelügyelet miatt a csoportokban lévő gyermekek a szülőktől függően változnak. A felügyeletre előzetesen kell jelentkezni és időpontot kérni, de nem kötelező egész napra lerakni a kicsit. Ez a kezdeményezés nagy segítséget nyújt a kisgyermeknevelők számára is, akik nem gyakorlatként, hanem hospitálásként tudják használni a gyermekfelügyeletet. 

BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet egyik szobája
BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet egyik szobája
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

A család az első, a gyermekek jelentik a jövőt

Az egri egyetem rektora, dr Pajtókné dr. Tari Ilona úgy fogalmazott, hogy a BrEKKEncs Napközbeni Gyermekfelügyelet még jobban erősíti az egyetem családbarát jellegét. Elmondása szerint a gyermekek jelentik a jövőt, így az egyetemnek feladata az, hogy hallgatóik és a dolgozóik mellett a családjukat és gyermekeit is segítsék.

– A család mindenek előtt, így a munka előtt kell, hogy elhelyezkedjen mindenki életében. Sajnos nem mindenkinek adatik meg az, hogy gyermekével három éves koráig otthon tudjon maradni, hiszen az élet bármikor közbe szólhat. Ezzel a napközbeni felügyelettel azt a segítséget tudjuk nyújtani, hogy hallgatóink és dolgozóink nyugodtan koncentrálhassanak munkájukra, hiszen biztonságban és szeretett környezetben tudhatják gyermekeiket – fogalmazott a rektor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában