Megemlékezés

2 órája

Vágner Ákos: Legyen áldott az aradi vértanúk emléke

Az Egri Végvári Polgári Körök Egyesülete is megemlékezett az aradi hősökről.

Molnár Helga

Az Egri Végvári Polgári Körök Egyesülete megemlékezést tartott az aradi vértanúk tiszteletére hétfőn délután a Knézich-kapunál lévő emléktáblánál. Az eseményen megjelent és beszédet mondott Vágner Ákos, Eger polgármestere.
– Főhajtásra gyűltünk össze. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékezünk, a magyar történelem egyik legmegrendítőbb pillanatára. Az aradi vértanúk és az október 6-a után kivégzettek az életüket áldozták a hazaért. Katonák voltak, akik önzetlen hivatástudattal szolgáltak. A szabadságba vetett rendíthetetlen hitüket hagyták ránk örökül, melyet nekünk kötelességünk továbbvinni magunkkal, s kötelességünk továbbadni az utánunk következőknek – fogalmazott.

Mint mondta, október 6-a nemcsak a múltat jelenti, hanem a jelent és a jövőt is ötvözi. Szavai szerint az aradi vértanúk halálának napja a forradalom és szabadságharc leverésének szimbóluma lett, ők maguk pedig jelképek.
– Erőt meríthetünk a haza iránti szenvedélyes szeretetükből. Legyen áldott az aradi vértanúk emléke – zárta gondolatait.

Beszédét az Eventus Üzleti, Művészeti Iskola diákjainak műsora követte, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában