Heol.hu Videó

2024.09.09. 19:53

Új fogat építésébe fog a négyesfogathajtó világbajnokság győztese

Boyd Exell hetedszer világbajnok, a tervek szerint alakult számára a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokság. Az ausztrál hajtó szerint Magyarországon szeretik a lovakat.

Tóth Balázs

Boyd Exell szerint a magyarok szeretik a lovakat

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Boyd Exell szerint szuperül sikerült számára az Ineos FEI négyesfogathajtó világbajnokság Szilvásváradon, megkönnyebbült, hogy hetedszer is győzött. Ha szuper lovakkal rendelkezik, akkor a hajtónak is teljesítenie kell. Annak ellenére, hogy az akadályhajtásban időn belül teljesített, volt egy verőhibája. Kifejtette, különösen jó maratoni csapattal érkeztek Szilvásváradra, ahol arra fókuszált, hogy a díjhajtásban közel maradjon fő riválisaihoz, majd egy gyors maratoni versenyt fusson, az akadályhajtásban így lélegzetvételnyi előnye maradjon. Ez volt a tervük és bevált.

Boyd Exell szerint a magyarok szeretik a lovakat
Boyd Exell szerint a magyarok szeretik a lovakat
Forrás:   Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A magyar szurkolókról az a véleménye, hogy nagyon hozzáértő lovasemberek, hiszen sok családnak, gazdálkodónak van lova, s értékelik a jó fogathajtást. Ha valaki nem hajt jól, azt ők is látják. A magyarok szeretik a lovakat, jól tájékozott lovasok, és nagyra értékelik a jó lovasképzést. Szót ejtett arról is, hogy az emberekben ott gyökerezik a lovak iránti szeretet. Azért jön a közönség, mert szereti a lovakat, a hajtók pedig megosztják a versenyzés és a lovak iránti szeretetüket a lószerető közönséggel. Ez kapcsolatot teremt a nézők és a versenyzők között.

Lázár Zoltánnak is segít

A Magyarországon tartott edzőtáborról elárulta, a magyar szövetséggel együtt rendezték, a magyarok kérésére. Karácsony előtt látogatott el ide, hat-nyolc magyar hajtóval dolgozott, akik indultak is a versenyen. Lázár Zoltánnal és Vilmossal is együttműködés kezdődött, Lázár Zoltán célja pedig az Európa-bajnokság. Szeretett volna itt is jó teljesítményt nyújtani, de két-három évre terveznek előre, nem mindig csak rövid távra, mert ez csapatsport. Hajtókból, lovászokból és lovakból áll a csapat, emiatt ez egy szuper sportág.

Boyd Exell beszélt arról is, hogy a világbajnokságon Lázár Zoltán fogatában szerepelt az egyik lova. Lázárnak erős lovai vannak, de mindig össze kell hozni a megfelelő lovakat. A hétvégi teljesítménye pedig valójában nagyon jó volt Exell szerint. A díjhajtásban az egyik lova kicsit ideges volt a lépés során, s a hátramenet sem volt tökéletes, de jó teljesítményt nyújtottak. Szerinte versenyképes időket ment a maratonon és az akadálypályán is, a maratonon volt egy hibája, ami növelte a hibapontjait és az akadályhajtásban a hullám végén billent ki a ritmusból, leesett két labda, de jól teljesített. Szerinte jó volt a teljesítménye, már csak össze kell rakni a teljes csomagot és újra a csúcsra kerülhet Lázár Zoltán. Hozzátette, kíméli is a lovakat, hiszen a díjátadó ceremóniára már pihenőbe küldte a lovát.

A négyesfogathajtó világbajnokságon kiderült: néhány dolgon javítani kell a maratonon

Boyd Exell a négyesfogathajtó világbajnokság szervezéséről elmondta, a szervezők mindent megtettek értük. Volt néhány dolog például a maratonon, amiben a szervezőknek és a FEI-nek kicsit jobban össze kell dolgoznia, hogy valóban gördülékeny legyen. De az akadályok fantasztikusak, az aréna díszítései is nagyszerűek voltak. A nagyközönségnek és a válogatott sportolóknak is ingyenes showműsort nagyon élvezték pénteken, mindenki nagyon boldogan megy haza.

Boyd Exell elárulta, a következő hónapokban összeállít egy második csapatot. Néhány lova már 17-18 éves, ezért azt tervezi, hogy néhány héten belül elmegy Lengyelországba, hazavisz néhány hatéves lovat és tanítani fogja őket. A klasszis szerint ha valaki leszáll a buszról, az attól még megy tovább, ezért jobb, ha rajtamarad és gurul vele tovább. Az ember ugyanis olyan jó, mint az utolsó teljesítménye.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában