Közélet

2010.05.21. 05:20

A tűzoltó, aki Cápát dédelget

Az idén az „Év tűzoltója” címet elnyerő Kormos László zászlós a gépkocsivezetést váltotta fel új hivatásért hét éve. Jól érzi magát az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság kötelékében, a legnagyobb öröm számára, hogy embereken segíthet.

Sike Sándor

– Mi az, ami megragadta ebben hivatásban, miért is lett lánglovag?
– Számos szépsége van a munkámnak. Egyike ezeknek az itt használatos technika. Itt napi szinten adódnak feladatok, amelyek megkövetelik a kreativitást, szó sincs egyhangúságról. Minden eset egyedi, ebből fakadóan a beavatkozást is az adott helyzethez kell szabni. A legjobb érzés mégis talán az, hogy embereken segítünk. A kívülálló persze azt gondolhatja, hogy a tragédiák helyszínein segédkezve szörnyű dolgokat kell átélnünk, elviselnünk. Tény, vannak „csúnya” esetek, de amikor dolgozunk, kizárólag a munkánkra figyelünk, vagyis az élet és az anyagi javak mentésére. Ha pedig befejeztük a feladatot, túl kell lépnünk a látottakon. Én magam szerencsére nem vagyok egy „agyalós” alkat, ezért könnyebb kirekesztenem az esetleges borzalmakat.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Kormos László hét éve segíti tűzoltóként a bajbajutottakat. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

– Egercsehiben nevelkedett. Milyen emlékeket őriz a híres bányászfaluról?
– Nem csak úgy kötődöm az egykori bányászvilághoz, mint aki Egercsehiben nőtt fel. A nagyapám maga is bányász volt. Szülőfalumban nekem például a régi bányászlakások, a maguk rendezett, hálószerű elhelyezettségében a szépséget jelentik. Az egykori bányásznapok emlékei pedig mindig az igazi ünnepet testesítik meg. Valóságos búcsúi hangulat volt itt ezeken az alkalmakon. Kitelepült a Centrum és a Domus Áruház is, és mindent eladott. Biztos üzlet volt számukra, hiszen ekkor adták át a jutalmakat a dolgozóknak.

– Mit csinál az Év tűzoltója, amikor épp nem tüzet olt? Van egyáltalán szabad ideje?
– Hivatásom mellett időnként vállani kell más munkát is, hogy családunk ne szenvedjen hiányt. Ami kis idő pedig marad, az elsősorban a családé. Szerencsére mindkét leánygyermekem – bár a kisebbik még nincs kétéves – és a feleségem is szívesen mozdul ki otthonról. Legyen szó kirándulásról, strandolásról, biciklizésről, görkörizásról, ők benne vannak. De nem kell feltétlenül elhagyni az andornaktályai otthonunkat, hogy a szabadban érezzük magunkat. Kis kertes házunk alkalmas bográcsozásra, nyársalásra, nagy baráti beszélgetésekre. A feleségem, aki Egerben tanító, sziklakertet építget, a gyerekek számára pedig kialakítottunk egy mini játszóteret is.

Névjegy

Kormos László Péter, tű. zászlós, mb. szolgálatparancsnok helyettes

Nős, felesége Eleonóra

Gyermekei: Luca, Sára

Iskolák: Általános Iskola, Egercsehi; 212. sz. Bornemissza G. Szakképzési Intézet, autószerelő; Váci Híradástechnikai Honvéd Szakközépiskola; tűzoltó technikusi képzés, Budapest, jelenleg a Eszterházy Károly Főiskola testnevelés edzői szakját végzi

Munka:

1996-2003: gépkocsivezető

2003-tól: tűzoltó

– Mondják, a tűzoltók a munkán túl is összetartanak.
– Valóban erős az összetartás közöttünk. Negyedévenként rendezünk egy-egy bulit a „bázison”. Mi így hívjuk azt az üdülőt, amelyet elkérünk a parncsnoktól, hogy ott kötetlen összejövetelt tartsunk. Időnként külföldi kirándulásra megyünk, máskor paint ball-ozunk, amire már a velünk együttműködő szervek (mentők, rendőrök) embereit is meghívjuk. Jónak tartom az Érsekkertben évről-évre megrendezett Kék lámpás napot. Ez ráadásul alkalmas arra is, hogy a nyilvánosság számára is megmutassuk magunkat.

– Egy a gépkocsihoz kötődő embernek kell, hogy legyen olyan hobbija, ami a kocsiról szól...
– Van is. A most használt autóm is a hobbim tárgya, de van egy 23 éves E28-as TD „Cápám”, ami jobb állapotban van, mint fiatalabb márkatársa, amivel járok. Azért is tettem félre, és takargattam be gondosan, hogy ne lakjuk le, mire eléri a veterán kort. Hét év múlva pedig levizsgáztathatom OT (old timer) rendszámra.

Nős, felesége Eleonóra

Gyermekei: Luca, Sára

Iskolák: Általános Iskola, Egercsehi; 212. sz. Bornemissza G. Szakképzési Intézet, autószerelő; Váci Híradástechnikai Honvéd Szakközépiskola; tűzoltó technikusi képzés, Budapest, jelenleg a Eszterházy Károly Főiskola testnevelés edzői szakját végzi

Munka:

1996-2003: gépkocsivezető

2003-tól: tűzoltó Kormos László hét éve segíti tűzoltóként a bajbajutottakat. Fotó: Gál Gábor Az Év tűzoltója címhez Habis László gratulált a Flórián-napkor rendezett ünnepségen. Fotó: Lénárt Márton -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!