covid

2020.09.17. 07:00

Már a Heves megyei iskolákban is megjelent a koronavírus

Portálunk információi szerint megyénk több oktatási intézményben is felütötte a fejét a koronavírus.

Barta Katalin

Forrás: Shutterstock

Portálunkon szerdán számoltunk be arról, hogy egy, az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégiumba járó diákot hétfőn hazaküldtek, mivel kiderült, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.

Szerdán az alábbi közlemény jelent meg az iskola honlapján: Tájékoztatjuk a nyilvánosságot arról, hogy szeptember 13-án, az Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának képviselőjétől értesültünk arról, hogy iskolánk egyik diákjánál a koronavírus jelenlétét észlelték.

– Az állami szervek előírásai alapján a tanuló osztályát és tanárait, digitális munkarendbe helyeztük. Diákjainknak előírtuk és ellenőrizzük az arcot takaró maszk szabályos viselését az intézmény közösségi tereiben. A tanórák után az iskola helységeinek és eszközeinek állami protokoll szerinti fertőtlenítését végezzük. Az oktató-nevelő munka az iskolában és az online térben is folyamatos. Az állami szervek előírásai alapján a tanuló osztályát és tanárait, digitális munkarendbe helyeztük. Diákjainknak előírtuk és ellenőrizzük az arcot takaró maszk szabályos viselését az intézmény közösségi tereiben. A tanórák után az iskola helységeinek és eszközeinek állami protokoll szerinti fertőtlenítését végezzük. Az oktató-nevelő munka az iskolában és az online térben is folyamatos – áll a közleményben.

Több helyről is érkezett jelzés szerkesztőségünkbe, hogy a vírus egyre több iskolában van jelen, épp ezért kedden délután az ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az Egri, illetve a Hatvani Tankerületi Központ igazgatóinak.

Az Egri Tankerületi Központból Ballagó Zoltán igazgatótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a fenntartásubkan működő harminchat köznevelési intézmény közül COVID-19 vírus fertőzöttséggel összesen nyolc intézmény érintett. Kettőben egy-egy pedagógus esetében igazolódott a fertőzöttség. A tanulók esetében egy intézmény érintett, ahol a tankötelezettségüket egyéb, nem állami fenntartású intézményben teljesítő két diáknál igazolódott a fertőzés. Ők az Egri Tankerületi Központ egyik alapfokú művészeti iskolájában is folytatnak tanulmányokat. Hatósági karanténban az igazolt fertőzötteken kívül további öt intézmény tizennégy tanulója, illetve két intézményből egy-egy pedagógus van. A tantermen kívüli digitális munkarendet eddig egyetlen intézményükben sem vezették be.

A Hatvani Tankerületi Központ igazgatója, Horváth Márta portálunk érdeklődésére úgy válaszolt, hogy a fenntartásukban álló negyvenkét köznevelési intézmény közül eddig egy intézményből jeleztek egy igazoltan koronavírussal fertőzött tanulót, és egy másik intézményből pedig egy pedagógust. A Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus gyanú miatt négy intézményben négy pedagógust, hét intézményben pedig összesen negyvenkilenc gyermeket helyezett karanténba. Az intézkedés öt intézményben mindössze egy-egy személyt érint, kettőben pedig egy-egy osztályt. Ők tantermen kívüli, digitális munkarend szerint tanulnak. Mindeközben az iskolák sorra hozzák az intézkedéseket a gyermekek és a pedagógusok védelmében.

Pétervásárán a Tamási Áron Általános iskola honlapján az áll, hogy egyeztettek a helyi gyermekorvossal és a következő egyezségre jutottak. A bejáratnál a 38 fokos vagy a feletti lázas gyermeket elkülönítik az orvosi szobában. Ha a gyermeken betegség figyelhető meg az iskolában, körültekintően járnak el. Kikérdezik a diákot, hogy van-e allergiája valamire. Amennyiben igen, szólnak a szülőnek, hogy szedje a gyógyszerét. Ezeket a gyerekeket nem küldik haza. Ha a gyermek gyermeken légúti betegség tüneteit észlelik a szülők, egyeztetnek a gyermekorvossal. Kerecsenden a Berekerdő óvoda honlapján arról tájékoztatják a szülőket, szeptember 9-től az intézménybe szülők nem léphetnek be, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, kézfertőtlenítés, testhőmérséklet mérés, és maszkhasználat után. A bejárati kaputól minden szülőnek maszkot kell viselni! Tilos otthonról játékok bevinni. Befogadáskor az óvodakezdés első napján a szülő saját felelősségére az óvodapedagógusnál nyilatkozik, hogy gyermeke egészséges, nem szenved fertőző betegségben.

Csak egészséges gyermek mehet közösségbe

Az EMMI intézkedési terve alapján az a gyermek, tanuló, vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával, vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni. A szülő, a napközben megbetegedő gyermek óvodából, iskolából való távozásáról, az értesítéstől számított fél órán belül köteles gondoskodni. Betegség után csak gyógyultságról szóló orvosi igazolással fogadnak gyermeket. A nevelési intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja. Amennyiben a szülő koronavírusra utaló tüneteket észlel gyermekén: – láz, fáradtság, száraz köhögés, egyes betegeknél izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj, valamint íz-, és szaglásérzékelés zavara – telefonon értesítsétek a háziorvost, gyermekorvost – és ne engedje közösségbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában