Heol.hu podcast

2023.06.16. 13:58

Észak-Heves polgármesterei homokzsákokkal készülnek az újabb esőkre

Észak-Heves településein több polgármester is arra szólította fel a lakosságot, hogy a saját környezetükben kaszáljanak, és tisztítsák ki az árkokat!

B. K.

Mátraderecskén a homokzsákokat is kipakolták már a kritikus részeken

Forrás: Forgó Gábor/Facebook

A múlt heti villámárvizek sok településen megmutatták, ha a természet úgy akarja, időnként a víz és a sár az úr.

A katasztrófákat elkerülendő több polgármester is felhívással fordult a lakossághoz. Valyon László, Ivád polgármestere a következőket tette közzé közösségi oldalán ma délelőtt: Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokon a fű vágást folyamatosan végezzük. A vízelvezető árkokat takarítjuk. A településen egyre kevesebb a közfoglalkoztatott, mivel szinte már mindenki el tudott helyezkedni, s jobb munkát kaptak az elsődleges munkaerőpiacon. Akik még nem találtak munkát, azoknak a létszáma egyre fogy. Nem győzik a megnövekedett feladatokat ellátni.

Ezért kérjük a tisztelt lakosságot, hogy mindenki a saját tulajdonát gondozza, a ház előtti vízelvezető árkokat takarítsa ki, a vízelvezető árkokba semmilyen hulladékot vagy elszáradt növényeket ne dobjon, mert egy esetleges felhőszakadás olyan problémákat és károkat okozhat,  mint azt az elmúlt héten több településen.

Forgó Gábor, Mátraderecske polgármestere is szeretné megelőzni, elkerülni a nagyobb károkat. 

Közösségi oldalán azt írta, a múlt hét csütörtökön villámárvíz sújtott le a településre. Sajnos a hétvégére ismét esőt ígérnek, ezért az újabb károk elkerülése végett megkezdtük a homokzsákok feltöltését.

Tuza Gábor a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményét osztotta meg megelőzésként.

Ebben az olvasható: Ha eddig még nem tetted, akkor ebben a napsütésben - fellélegezve a múlt heti eső után - pont van rá lehetőség, hogy lenyírd a füvet (nem, sajnos már nincs további mentséged), kigazolj (nem, erre sincs), és kitakarítsd a vízelvezető árko(ka)t a portád előtt!

A saját ingatlanod  előtti árkok, nyitott csatornák, átereszek tisztítása ugyanis a te feladatod! A csapadékvíz lefolyását akadályozó fákat, gyökereket, ágakat, füvet, vagy szemetet mindig távolítsd el az árkokból!

A vízelvezető árokba vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat bedobni azon túl, hogy tök gáz viselkedés, de még veszélyes is‼️

Ha gondos és előrelátó tulajdonosként már kitisztítottad az árkokat, akkor is arra kérünk, hogy a nagyobb esőre figyelmeztető felhívások, előrejelzések előtt újra nézd át a területet! - írják oldalukon.

A hétvégére ha villámárvizekre nem is, de nagyobb mennyiségű csapadékra szinte bárhol lehet számítani  térségünkben.

Jobb félni, mint megijedni! Ez most hatványozottan igaz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában