Albérlet

2024.07.30. 17:25

Ha felvettek, indulhat a harc az albérletért. Mutatjuk, hogy vágj bele.

Kiderült, hogy sikerült-e bejutni a vágyott felsőoktatási intézménybe a jelentkezőknek. Ha jó hírt kaptál, indulhatsz szállás után nézni. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha albérlet-vadászatba kezdesz.

Barta Katalin

Már kiderült a továbbtanulni szándékozó középiskolások számára, hogy sikerült-e bejutni a vágyott felsőoktatási intézménybe. Ha igen, ha nem, jönnek az öröm és a kétségbeesés váltakozó hullámai. Ha költözni kell a diáknak, az első feladat a leendő szállás biztosítása. Mivel a kollégiumi helyekre kevesen tudnak sikerrel pályázni, a legtöbb leendő hallgatónak albérlet után kell nézni. 

A sikeres felvételi öröme után jöhet az albérlet kiválasztása
A sikeres felvételi öröme után jöhet az albérlet kiválasztása
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Jobb iparkodni, és időben elkezdeni a keresgélést. Mivel már tavaly is 30 százalékkal több diákot vettek fel felsőoktatási intézményekbe az azt megelőző évhez képest, feltételezhető, hogy idén is sokan szembesülnek a kihívással: miként, miből, hogyan finanszírozzák a főiskolai, egyetemi éveket. 

Mivel egyre nagyobb az igény a lakáspiacon, az elszálló albérletárak miatt a fiatal felnőttek csak nehezen engedhetik meg maguknak a saját lakás vagy szoba bérlését. Ötleteket kerestünk a neten, hogy mire érdemes ebben az időszakban a leginkább figyelni. A hovege.hu oldalon számos praktikus tanácsot találtunk. Mutatjuk!

Megfelelő ár-érték arány és az ingatlan elhelyezkedése

Az ingatlan árát nagy mértékben befolyásolja az, hogy épp milyen állapotban van. Ha egy újonnan épített vagy felújított háztömbben található, már az is jelentőset dobhat az árán. Ha maga a lakás is teljesen új, vagy a költözés előtt felújított, biztosan az árán is meglátszik majd. Mint ahogy a bútorozottság-bútorozatlanság kérdése is. Jelenleg egy 30 négyzetméteres felújított lakás kb. 140-150 ezer forintnál kezdődik Budapesten, és pár tízezerrel olcsóbban vidéken.

Ez az ár természetesen Budapest külkerületeire vonatkozik, hiszen az ingatlan elhelyezkedése is nagymértékben befolyásolja az árat. A város belseje felé haladva egyre nagyobb árakkal fogunk találkozni. Természetesen egy olyan lakás esetében, ahol a szigetelés már régi, továbbá a hűtő-, illetve fűtőrendszer is hiányos vagy nem hatékony, magasabb rezsiköltségekre számíthatunk. Ennek oka, hogy a hideg és a meleg is kiszökik a lakásból. Amit tehát megspórolnánk egy felújítatlan lakás bérlésével, könnyen lehetséges, hogy elveszítjük az ablakokon keresztül. Össze kell tehát venni a rezsin megspórolt összeg mértékét az árak különbözőségével újszerű és régi ingatlan esetén. Ehhez lehet nem árt felkeresni egy régi típusú albérletben lakó ismerőst vagy egy szakembert. Természetesen nagy befolyásoló tényezője lesz az is az árnak, hogy mennyit vagyunk hajlandóak ingázni egy nap a munkahelyünkre, illetve az egyetemekre. Ekkor is érdemes mérlegelni, hogy az éri-e meg jobban, hogy naponta 3 órát utazásra szánunk, vagy hogy pár tízezerrel többet fizetünk egy központibb lakásért.

Albérlőtársak: szükséges rossz?

Nem kell mondani, hogy sok pályakezdő vagy tanuló reálisan csupán egy szobát tud finanszírozni, nem egy teljes albérletet. Ilyenkor kénytelen maga mellé albérlőtársakat keresni. Ezt ha nem tudja az ismeretségi körén belül megoldani, akkor irány az internet. Nagy stressz és kockázatos ez a folyamat. Sok ember kénytelen teljesen ismeretlenekkel összeköltözni. Az ügyintézés megkönnyítése érdekében a főbérlő és a társbérlők között sok esetben akad egy kapcsolattartó, aki a bérlők közül kerül ki. Neki adják a társbérlők a bérleti díjat, a rezsit stb. Figyeljünk oda, hogy mindig eljusson a tulajdonoshoz az összeg, kérjünk pl. egy visszaigazoló e-mailt. 

Két-három havi kauciót is elkérhetnek az albérletért

Jellemzően 2 havi kauciót kérnek a főbérlők/tulajdonosok. Egyre elterjedtebb azonban a 3 havi kaució is modernebb lakások esetében. Fontos a szerződésben tisztázni, hogy mikor nem jár vissza a kaució, mi számít rendeltetésszerű használatból adódó kárnak, lelakható-e például.

Mivel mindenhol egyre több a csaló, így itt se dőljünk be annak, ha még nem is láttuk a lakást, de már pénzt kérnek tőlünk. Sokak elveszítettek így már 2-3 havi kauciónak megfelelő összeget. A Földhivatal online felületén keresztül könnyedén ellenőrizhetjük az adott cím tulajdonosának adatait. Évente két tulajdoni lap kérhető le ingyenesen. Ezt mindenképp tegyük meg mielőtt bárkinek vaktában fizetnénk, de lehetőleg ezt az eshetőséget kerüljük el.

Egy közvetítő igénybevétele nagyobb biztonságot jelenthet

Egy jó ügynökség mindkét félt – főleg a tulajdonosokat – lehetőségeihez mérten tüzetesen ellenőrzi. A tulajdoni viszonyok így szinte biztosan tisztázottak. Gyakoribbak velük közreműködve a közjegyző által hitelesített szerződések is. Ez inkább a tulajdonosnak kedvez, hiszen nem fizetés esetén azonnal végrehajtási eljárást kezdhet az ingatlan kiürítése céljából. Általában a bérlőhöz először érkezik egy közjegyzői okiratba foglalt fizetési felszólítás, amelynek rendezésére nyolc nap áll a rendelkezésre. Ezután mondhatja fel a tulajdonos a szerződést.

Határozott vagy határozatlan idejű szerződés?

Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. A határozott idejű szerződés nagyobb biztonságot nyújthat abban az esetben, ha a bérleményt a tulajdonos egyidejűleg eladásra is hirdeti. Ilyenkor nem kell másfél hónap alatt elhagyni a lakást, és újat találni, amelynek anyagi terheit nagyon sokan nem tudják vállalni. Továbbá meg lehet állapodni a hosszabbítás esedékességéről is, például ha nem jelzi a lejárat előtt két hónappal egyik fél sem írásban, hogy meg szeretné szüntetni a szerződést, akkor az automatikusan meghosszabbodik. Természetesen ha nem sikerül ilyen kedvező megállapodásokat kötni, akkor teher is lehet az, hogy évről évre nem tudjuk, vagy csak pár nappal előtte tudjuk meg, hogy maradhatunk-e még abban a lakásban.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában