Jó a tejföl napégésre?

2024.07.07. 15:02

Részegen a vízben? – Mangó Gabriella tanácsot adott a nyaralásra

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos a Like Balatonnak mondta el tanácsait a nyaralás idejére. Vitaminok, szívbetegség, alkohol és napégés is szóba került. az is kiderül, jó-e a tejföl a napégette bőrre.

Heol.hu

Egy sörnél több alkoolt ne fogyasszunk, ha vízbe megyünk

Forrás: Shutterstock

– Az alapvetően szedett gyógyszereken túl: lázcsillapító, görcsoldó, napégés elleni hab (Panthenol) vagy Bepanthen – ezek a legjobbak. De ha valaki a napégésre hideg tejfölt ken, az is nagyon hatásos – mondta dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos és természetgyógyász a likebalaton.hu portálnak. A fentiek mellett a kullancs- és a szúnyogriasztót is vigyünk. Nagyon fontos a probiotikum is – hangsúlyozta a doktornő.

Magó Gabiella szerint ha valaki rosszul van utazás során, érdemes gyógynövényes vagy homeopátiás készítményt fogyasztani. A hasi görcsöket a borsmenta vagy kamilla tea enyhíti. Gyulladáscsökkentőként a teafaolaj a párnára csepegtetve kiváló megoldás, hiszen vírusölő, baktérium-ellenes hatása van.

– Ha valaki hajlamos a magas vérnyomásra, de nem kell rá gyógyszert szednie, akkor is fontos tényező, hogy az utazásos stressz okozhat vérnyomás ingadozást. Ezért nyaralás előtt érdemes felíratni az orvossal olyan készítményt, amely ilyenkor használható – tanácsolta.

Javasolta, a cukorbetegek strandolás előtt mérjenek vércukrot, a vérnyomásosok figyeljék az ingadozást, ha nem érzik jól magukat, ne menjenek be a vízbe, az epilepsziásoknak pedig az erős nap miatt érdemes sapkát vagy kalapot viselni a vízben, hogy elkerüljék a rosszullétet és ne menjenek egyedül a vízbe. Mivel a nyaralás során hajlamosak vagyunk a túlevésre vagy épp olyan ételek fogyasztására amelyek a hétköznapokban nem képezik az étrendünk részét – ezek megterhelhetik a gyomrunkat, javasolja, hogy vigyünk savcsökkentő készítményt.

– Egy sörnél több alkohollal a szervezetünkben ne menjünk be a vízbe és töményet ne fogyasszunk a napfürdőzés és a fürdőzés előtt sem. Ha valaki alkoholt fogyaszt és kimegy a napra, dehidratálttá válik és ez így magasabb alkoholszintet eredményez, mint amennyit egyébként jelentene az elfogyasztott mennyiség – mondta Mangó doktornő.

Beszélt arról is, hogy a vitaminokat nyáron is pótolni kell, erre a legjobb módszer ilyenkor egy gyümölcsturmix. Kiemelte a napvédelmet is: ha valakinek van a családjában daganatos betegség vagy valamilyen bőrprobléma, bőrdaganat, érdemes hosszú ujjú fehér ruhában a napon tartózkodnia.

– Zárt medencébe ne menjünk menstruáció idején, a nyílt vizekben azonban bátran fürödhetnek a nők ebben az időszakban is. A folyókban és tavakban – így a Balatonban is – kevesebb a fertőző ágens, mint az uszodában. Remek tamponokat lehet kapni, amelyek kifejezetten úszáshoz készülnek és rendelkeznek olyan olajos bevonattal, amely víztaszító hatású és jó eséllyel megakadályozza a fertőzések bejutását. Emellett is fontos azonban, hogy amikor kijönnek a nők a vízből, mindig cseréljenek tampont – hívja fel a figyelmet Mangó doktornő.

Arra is kitért a cikkben, hogy a tavakba, például a Balatonba került vizelet veszélyesebb, mint a folyók esetében.

– A folyóvizek esetében a víz áramlik, gyorsabban továbbviszi a benne található szerves anyagokat. A Balaton azonban állóvíz, ezért is veszélyesebb, ha vizelet vagy egyéb káros anyag kerül bele. Nem beszélve a hal- és egyéb állatállományról, amely a tóban található. A Balatonba pisilés rendkívül környezetszennyező. Védjük a természetes vizeinket és használjuk a parti WC-t – hívja fel a figyelmet a doktornő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában