Ingatlanpiac

2024.08.06. 06:55

Ezek a lakások kelnek el a leggyorsabban Hevesben is

Az első félévben 18 százalékkal kevesebb lakást adtak át és csökkent a lakásépítési kedv a második negyedévben, az új építésű kertes házak építése azonban mentőövet jelenthet – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. A használt lakások közül pedig a panelokat lehet a leggyorsabban eladni.

Heol.hu

Az idei év első hat hónapjában 6027 új lakást adtak át, ez 18 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel párhuzamosan kevesebb mint 9 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ami szintén 18 százalékos visszaesésnek felel meg, írta az ingatlan.com közleményében.

Az idei év első hat hónapjában 6027 új lakást adtak át
Az idei év első hat hónapjában 6027 új lakást adtak át
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A részletes adatokból az látszik, hogy a főváros kicsit jobban szerepel az országos átlagnál. Budapesten ugyanis az idei első félévben 2124 új lakást vettek használatba, ami kevesebb mint 10 százalékos csökkenésnek felel meg. Ugyanakkor a megyei jogú városokban közel 20 százalékkal 1121-re csökkent az átadott új lakások száma. Még jelentősebben, 27,5 százalékkal 1500 alá csökkent a kisebb városokban átvett új építésű lakóingatlanok száma. A községekben az országos átlagnak megfelelően 18,5 százalékkal 1300 alá csökkent az újlakás-átadások száma.

Átalakult az új lakások piaca

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat kommentálva azt mondta: „A hazai lakásépítésekben most válik érezhetővé a 2022 második felében történt nemzetközi gazdasági megtorpanás, ami az építési engedélyekben még most is tetten érhető. A lakásépítések visszafogott teljesítményét csak az 1-2 lakásos családi- és ikerházak kompenzálják. Az elmúlt években egyre inkább nőtt az újlakás-vásárlók körében azoknak az aránya, akik részben az állami támogatásoknak is köszönhetően új építésű kertes ingatlanba költöztek vagy ezt tervezik”

A lakásépítési kedv alakulásáról a szakember azt mondta, hogy hosszabb időtávon, jelentősen nőtt az új építésű családi és ikerházak aránya a társasházi lakásokhoz képest. Öt évvel ezelőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok 22 százalékát adták a családi és ikerházak, ezzel szemben ma már 34 százalékos az arányuk. Vagyis ezek a lakóingatlanok egyre népszerűbbek a saját célra vásárlók körében. Az ingatlan.com adatai szerint július végén több mint 8 ezer eladó új lakóingatlan szerepelt az országos kínálatban. Az újlakás-piac viszont meglehetősen koncentrált, mert az eladási céllal épülő lakások háromnegyedét Budapesten és az agglomerációs övezetében, illetve a Balaton környékén kínálják megvételre. 2023-ban pedig ezekben az övezetekben épült az összes lakás több mint 60 százaléka. Az eladó új építésű lakások és házak fővárosi átlagos négyzetméterára 1,35 millió forint, ami csupán 3 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket.

Portálunk kérdésére kiemelték, Egerben az elmúlt egy évben 776 ezer forintról 907 ezer forintra nőttek az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai, ami 17 százalékos drágulásnak felel meg. Gyöngyösön is szép számmal kínálnak eladásra új építésű ingatlanoknak, ezeknek az átlagos négyzetméterára 803 ezer forintról 837 ezer forintra nőtt, ami 4 százalékos áremelkedésnek felel meg. A vármegyeszékhelyek esetében is csak 2 százalékkal emelkedtek az új építésű ingatlanok árai, amiknek az átlaga négyzetméterenként 886 ezer forintot tesz ki. Az ingatlan.com szakértője szerint a kínálati árak visszafogott emelkedése az új lakások piacán annak is köszönhető, hogy ezek az árszintek egyrészt a fizetőképesség felső határát súrolják a saját célra vásárló vevők körében, másrészt pedig a befektetők tömeges visszatérése is várat még magára az ingatlanpiacon. A legtöbb új lakást az elmúlt években ugyanis befektetési céllal vásárolták.

Ez egyben lehetőséget is jelent az újlakás-vásárlást tervező vevők számára, mert most szinte minden nagy fejlesztő akciókat és árkedvezményeket hirdetett egyes lakásokra.

– tette hozzá Balogh László.

Az ingatlan.com friss elemzése a tulajdonosok által eladott 63 ezer lakóingatlan adatai alapján bemutatja azt is, hogy az idén hány nap alatt keltek el az eladásra szánt lakóingatlanok a különböző településtípusokon.
 

A legfrissebb hivatalos, idei első negyedéves adatok alapján az országos lakáspiacon megkezdődött az élénkülés. 36 százalékkal nőtt az eladott lakóingatlanok száma, szemben az egy évvel korábbi 23 százalékos csökkenéssel. A használt lakóingatlanok ára a KSH adatai szerint az előző negyedévhez képest 5,3, az újaké 4,6 százalékkal nőtt. Az előzetes, múlt év végére vonatkozó hivatalos statisztikák még árcsökkenést mutattak, ám az újabb adatok beérkezése után már drágulás rajzolódott ki. A KSH és az MNB legfrissebb statisztikái így megerősítik azt a képet, ami a keresleti-kínálati adatokból látható volt már 2023 végén és 2024 elején.

– értékelte a KSH és az MNB által közölt első negyedéves adatokat Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

A szakember szerint a lakáspiaci forgalom és az árak változása, valamint az értékesítési idő alakulása több hónap alatt rajzolja ki a lakáspiac aktuális folyamatait. Balogh László elmondta, hogy jelenleg már mindhárom tényező a lakáspiac élénküléséről tanúskodik, mert a legutóbbi időszakban már az eladási idők is rövidültek. A piaci folyamatok lassulásakor a kereslet csökkenésével párhuzamosan először az eladási idők kezdenek nőni, és ez kitart akkor is, amikor már elindult a gyorsulás, élénkülés. Akkor ugyanis régebben a piacon lévő ingatlanokat is felszívja a kereslet, ami rövid távon tovább növeli az értékesítési időket. Ezt követően viszont már egy-egy ingatlan kevesebb időt tölt eladósorban.

Az aktuális adatok alapján a kereslet növekedése, az árak emelkedése és az eladási idők rövidülése egyértelműen kirajzolódik tavalyhoz képest, ami azt is jelenti, hogy a lakáspiac ismét élénkülő fázisba került”

– tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Ennyi idő alatt kelnek el az ingatlanok
Forrás: ingatlan.com

Továbbra is a panellakások a leggyorsabbak

A 365 napnál nem régebb óta hirdetett és a tulajdonosok által eladottnak jelölt lakóingatlanok adatai szerint az idei második negyedévben országos átlagban 94 napra csökkent az eladási idő a második negyedévben, szemben 2024 első három hónapjára jellemző 106 napról.

A budapesti házak esetében 98 napra csökkent az értékesítési idő az év elején látott 134 napról, vagyis több mint egy hónappal rövidült le az eladáshoz szükséges idő. A fővárosi lakások pedig 74 nap alatt találtak gazdára a második negyedévben, miközben az év első három hónapjában 88 napra volt szükség. Budapesten a panellakásokat lehetett eladni leggyorsabban az idei év második negyedében, erre átlagosan 65 napra volt szüksége az ingatlantulajdonosoknak. A vármegyeszékhelyeken is hasonló a helyzet. Az ott található házakat és lakásokat 124, illetve 84 nap alatt el lehetett adni április eleje és június vége között, míg egy negyedévvel korábban 133 és 96 nap volt az átlagos értékesítési idő. A vármegyeszékhelyeken is a panellakásokat tudták a leggyorsabban eladni a tulajdonosok. A második negyedévben átlagosan 71 nap alatt sikerült vevőt találni rájuk az ingatlan.com adatai alapján. Balogh László azt is elmondta, hogy a harmadik negyedév elejére vonatkozó, júliusi adatok arra utalnak, hogy az eladási idő tovább csökken, vagyis a lakáspiac élénkülése folytatódhat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában