Heol.hu Videó

2024.08.24. 17:55

Szívvel lélekkel őrzik a hagyományokat Mátraderecskén + fotók, videó

A Párna Nap nagy esemény a településen - a kelengyéből a párna a falu jelképe lett. A csíknak, ami egy-egy textílián, ágyneműn, párnán található, sokan nem gondolnák, hogy milyen különleges mondanivalója van.

Molnár Helga

Szombaton rendezték Mátraderecske legvonzóbb programját, a Palóc Párna Napot. Forgó Gábor polgármester elmondta, már évtizednél is nagyobb hagyománya van az eseménynek, immár tizenhetedik alkalommal gyűltek össze a faluban az érdeklődők.

Csodás párnákat és népművészeti alkotásokat láthattak az érdeklődők
Csodás párnákat és népművészeti alkotásokat láthattak az érdeklődők
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap


– A csíknak, ami egy-egy textílián, ágyneműn, párnán található sokan nem gondolnák, hogy milyen különleges mondanivalója van, nemcsak itt, más vidéken is. Nem mindegy, hogy milyen vastag, milyen távolságra vannak egymástól, hogyan szőtték az anyagba. Az elhelyezkedés mutatja a tájegységet, a gazdagságot, s a házasulandó lány kelengyéjéből is sok mindent elárul a szövés módja. Ez Mátraderecskén is jelentőséggel bírt, ezért ápoljuk ennek a hagyományát, és a kelengyéből a párna lett Mátraderecske jelképe – mondta.

A tradicionális rendezvénnyel a mátraderecskei hagyományokat és a jókedvet hivatottak a helyiek megőrizni, s ahol mindenki talált a korosztályának és az érdeklődésének megfelelő programot. A nap délelőtt indult a helyi Népművészeti Házban, ahol a népi kultúráé, a palóc hagyományok bemutatásáé volt a főszerep, illetve kézműves foglalkozásokkal, palóc párna, palóc baba, makramé és kitűzők készítéssel, illetve hagyományőrző műsorokkal kedveskedtek az ideérkezőknek. Fellépett a Mátraderecskei Hagyományőrző Népdalkör, Kenderszer Néptáncegyüttes Bodony és a Maconka Zenekar. Természetesen most sem hiányozhattak a palócság népművészeti hagyományait szimbolizáló díszpárnák.

A másik helyszínen, a sportcsarnok udvarán eközben a főzőcsapatok kondérjaiban már főttek a finomabbnál finomabb étkek, melyeket délután zsűriztek. A nap második felét szórakoztató műsorok uralták, kezdődött az önfeledt buli. Fél hattól a Santa Fe Party Band garantálta az igazi party hangulatot. Felcsendültek a 80-as évektől napjainkig a legnagyobb slágerek. Este kilenctől DJ Frank'Oh gondoskodott az esti buli hangulatáról. A hajnalig tartó mulatságon igazi retro bulivá változott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában