Folyamatosan megújulnak

2024.08.06. 08:55

Újabb öt évig folytathatják a munkát a Bródy könyvtár igazgatóhelyettesei

A könyvtár vezetősége szerint a modern világhoz való alkalmazkodás jelenti a fennmaradást. A könyvek mellett ezért kínálnak egyre több változatos szolgáltatást és programot. A két igazgatóhelyettes újabb célokat fogalmazott meg a jövőt illetően.

Heol.hu

A Bródy Sándor Könyvtár adta hírül sajtóközleményben, hogy Eger MJV Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottsága döntött a tavasszal kiírt igazgatóhelyettesi pályázatokról. Ennek alapján újabb öt évre nyert el Kelemenné Csuhay Zsuzsanna szolgáltatási igazgatóhelyettes és Vas Gábor Tamás igazgatási igazgatóhelyettes megbízatást. 

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna könyvtári szolgáltatási igazgatóhelyettes folytathatja a munkáját
Kelemenné Csuhay Zsuzsanna könyvtári szolgáltatási igazgatóhelyettes folytathatja a munkáját
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

A pályázataikból néhány gondolatot emelt ki a könyvtár, mely remekül ábrázolja azt, hogy miért is érdemesek a jelöltek a pozíciójukra. Kelemenné Csuhay Zsuzsanna igazgatóhelyettesi pályázatában a digitális világ beköszöntéséről és az átállástól való félelemről beszélt. 

– A digitális átállás korában felerősödött a félelem, hogy vajon a könyvtár elveszíti-e létjogosultságát? Szembe kell néznünk a valósággal, a digitalizálás, a világháló mindent felülíró agresszivitása, a nemzedékek olvasáshoz, tanuláshoz, információkereséshez való hozzáállása gyökereiben változott meg. Pedagógusként és könyvtárosként azonban egyértelmű számomra, a mesterséges intelligencia könyvtári térhódítása idején is, hogy szavakkal tájékozódunk a világban és a világhálón is, szavakkal osztjuk meg egymással gondolatainkat. Az olvasásnak, a jövőben is meghatározó szerepe lesz az ismeretek, a műveltség megszerzésében és a kommunikációban. A könyvtári tevékenység fókuszában az írásban rögzített tudás rendelkezésre bocsátása marad. Az olvasás pedig olyan alapvető tevékenység, mely fejleszti gondolkodásunkat, empátiánkat és képzelőerőnket – fogalmazott pályázatában Kelemenné Csuhay Zsuzsanna. 

A szolgáltatási igazgatóhelyettes szerint a könyvtárak léte kizárólag attól függ, hogy a jövőben az intézményrendszer által végzett tevékenység képes lesz-e az őt fenntartó közösség számára hasznos értéket teremteni. A könyvtár funkciórendszere egyre gazdagabb, és továbbra is egyetlen olyan tevékenység van, amelyben monopolhelyzetben van, ez pedig a könyvek kölcsönzése, a könyvekbe zárt információ és tudás. A könyvtári légkör közösségteremtő ereje, a hagyományos és kreatív könyvtári szolgáltatások és programok, a partnerközpontú gondolkodás, a minőségirányítás, az egész városban jól ismert szervezeti kultúra a könyvtári munkatársak értékeit jelentik. 

Vas Gábor Tamás, igazgatási igazgatóhelyettes is a könyvtár modernizálását emelte ki pályázati munkájában. Szerinte az értékek megőrzése, a kultúra közvetítése és a releváns információk átadása fontos a könyvtári rendszer működéséhez és ez a társadalmi szerepvállalás mozgatja a Bródy Sándor Könyvtár menedzsmentjét. 

– Napjainkban, a digitális technológiák forradalmi fejlődésének korában állandó kihívásokkal szembesülünk, ezek a folyamatok könyvtárunk fejlődésében nem hátráltató tényezők, hanem alkalmazható lehetőségek. Jövőképemben igyekszem innovatív alternatívákat integrálni a könyvtári szolgáltatások, az olvasói környezet, a költséghatékonyság, valamint a fenntarthatóság jegyében. Látogatóinknak széleskörű digitális ökoszisztémát kívánunk megteremteni, ami a hagyományos olvasói szokások mellett nagyobb szabadságot biztosít a virtuálisan kiterjesztett könyvtári környezetünkben – írja pályázatában Vas Gábor Tamás. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában