MaVíz

2024.09.11. 19:59

Nyírségiek nyerték Egerben a víziközmű szerelőversenyt

Egyéniben és csapatban is a Nyírségvíz csapata nyerte a 21. Országos Víziközmű Szerelőversenyt, amelyen az elméleti és gyakorlati tudás is számított.

Tóth Balázs

Az elméleti feladatok megoldásával zárult a 21. Országos Víziközmű Szerelőverseny Egerben. A Heves Megyei Vízmű Zrt. egymást követő második alkalommal adott otthont a rendezvénynek, amely a résztvevők körében nagy sikert aratott, hiszen a gyakorlati feladatokat a várban oldották meg a csapatok, s ebben az olykor eleredő eső sem zavarhatta meg őket. Elméleti felkészültségükről már a Hotel Egerben adtak számot a versenyzők, majd a zsűri eredményt is hirdetett.

Nyírségiek nyerték Egerben a víziközmű szerelőversenyt
Nyírségiek nyerték Egerben a víziközmű szerelőversenyt
Fotó: Lénárt Márton /Heves Megyei Hírlap

A záróünnepségen Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója köszönte meg munkatársainak a szervező munkát, sok energiát fektettek bele, és sok ajándékot is kapnak a csapatok, mondta. Megköszönte mindenkinek, hogy beleadott apait-anyait.

A díjátadó ünnepségen elhangzott, soha ennyi díjfelajánlás nem volt még a rendezvénysorozat történetében. Ezúttal is a különdíjak átadásával kezdtek, ajándékot kapott a legtapasztaltabb és a legfiatalabb csapat, a legidősebb és legfiatalabb versenyző, a legsportszerűbb alakulat, a legjobb külhoni gárda és egyéni versenyző. Díjazták a legjobb csapattáblát, de a Heves Megyei Vízmű csapatát is, amely házigazdaként már második évben nem vehetett részt a versenyben. Volt egy meglepetés felajánlás is, egy tanulmány- és jutalomút a Heves Megyei Vízmű Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség szervezőinek. Kihirdették az egyéni versenyek helyezettjeit és győzteseit, és az összetettet is, amelyet Tóth Lajos, a Nyírségvíz csapatának kapitánya érdemelt ki. A csapatok közül az első tíz kapott jutalmat, az új győztes pedig a Nyírségvíz alakulata lett.

Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke megköszönte a résztvevők és a szervezők munkáját, kívánta, mindenki vigye magával az élményt, ápolja a kapcsolatokat. Bízik abban, hogy egyre több fiatal kerül be és marad a szakmában, az ő megtartásuk az ágazat sikerének kulcsa.

Tóth Lajos, a Nyírségvíz csapatkapitánya a rendezvényt követően elmondta, nagyon színvonalas és nagyon jó versenyben volt részük, akár csak tavaly. Köszönhetően felkészítőiknek, Bartha Tamásnak és Halmai Zoltánnak elméletből és gyakorlatból is készültek közösen, valamint saját maguk egyénileg is.

- A feladatok számunkra kedvezőek voltak, de egyben kihívást is jelentettek. Sok odafigyelést és összetettséget igényeltek, folyamatosan koncentráltnak kellett maradni. Az időre és a hibapontokra kellett nagyon figyelni. Arra ügyeltünk, hogy minél kevesebb hibánk legyen, két feladatban hibátlanul teljesítettünk. Vállaltuk, hogy időben esetleg megcsúszunk, mert többször inkább visszabontottunk. A legnehezebb a tűzcsapos feladat volt, annál kellett a legjobban figyelni, és a legjobban iparkodni ahhoz, hogy időn belül kevés hibánk legyen – mondta Tóth Lajos.

Hozzátette, csapattársaival, Nyírcsák Sándorral és Vadász Lóránttal, valamint Kiss Zoltánnal évek óta együtt versenyeznek, ebben a felállásban másodszor indultak, előtte Kiss Zoltán helyett Nyírcsák Sándor volt a póttagjuk. Az utóbbi két évben idő hiányában elmaradt a vállalat házi versenye, de előtte háromszor ők győztek. Javarészt a mindennapi életben is együtt dolgoznak, s minden itt előforduló feladattal, hálózat karbantartással, vízmű gépészeten keresztül a beruházások anyagmozgásán át találkoznak. Elméletben is felkészültnek kell lenniük, minden téren. Itt is találkoztak szennyvizes kérdésekkel, ami nekik idegen terep, mert nem érintkezhetnek szennyvízzel. Átfogó ismeretekkel kell tehát rendelkezniük a jogszabályokkal bezárólag, ha komolyan veszik a versenyt, készülniük kell rá. Elmondta, a cégnél folyamatosan vannak képzések, lehet rá jelentkezni, s támogatják is őket akár a felsőoktatásban való továbbtanulásban is.

Galambos Sándor, a Nyírségvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, munkatársai a napi munkavégzés után ültek le gyakorolni, nézték át az előző versenyeknek az anyagait, szerelési feladatokat, és úgy próbáltak felkészülni. Ők egy tiszaháti alközpont munkatársai, korábban háziversenyen választották ki őket. Jelenleg a 91 településen szolgáltató társaságnál 600-an dolgoznak, 450-en közülük a napi hibákat hárítják el, rekonstrukciós munkákat végeznek. Szerencsére vannak beruházásaik, hálózat- és bekötésrekonstrukciókat (utóbbiaknál van a legtöbb hiba) hajtanak végre, hálózati veszteségük országos szinten is alacsony, 12,5 százalék alatti. A Nyírségi Zrt. az elmúlt évek során is folyamatosan rekonstrukciós munkákat tervezett a hibaszámok csökkentése érdekében, a megelőző tevékenységre koncentráltak.

Hozzátette, szerencsére az utóbbi időben sikerül újabb munkatársakat felvenniük, de erre fókuszálnak majd a következő években is nemcsak ők, minden más víziközmű társaság is. Az ilyen események, mint egy ilyen szerelőverseny, amit szépen tudnak majd bemutatni a sajtóban is, mindenképpen vonzóvá tehetik a szakmát.

Elárulta, elvállalták a verseny jövő évi megrendezését, s azzal kezdik, hogy az egriekkel átbeszélik, hogy miként kell egy ilyet megszervezni. Nagy kihívás lesz ez mindenképpen, mert az egriek nagyon magasra tették a mércét.

Kérdésünkre elmondta, az aszály problémát jelent a vízműveknek. Amikor nagyon meleg van, akkor sokkal több víz fogy, idén rekordot döntött a vízfogyasztás. Ahogyan pedig szárad a föld, jobban megmozgatja a vezetékeket, s előfordulhatnak törések. A vezérigazgató-helyettes szerint a víziközmű szakmában most elindult egy fejlődési lehetőség. Egyrészt a nem lakossági díjból többletbevételük van a társaságoknak, és ebből fejlesztési alapot kell képezniük. Az elkövetkező időszak feladata, hogy ezeket a nagyobb rekonstrukciós (hálózat, víztornyok, egyéb művek) munkákat el tudják kezdeni. Ez nagy feladat és kihívás lesz minden cégnek. Hozzátette, ők mélyfúrású kutakból nyerik a vizet, ezek megfelelő minőségű és mennyiségű vízzel látják el a 350 ezer fogyasztójukat.

Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, a tavalyi győztes csapat nem tudta vállalni a rendezést, ezért adtak helyet neki ismételten. Ez azért jelentett különleges elégtételt, mert tavaly az állami víziközműveknek egy nagy része nem tudott eljönni, idén viszont megmérették magukat. A szakma újra együtt volt, méghozzá úgy, hogy a verseny Kárpát-medenceivé alakult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában