Haditorna

2024.09.15. 13:30

Szeniorok remekeltek az egri haditornán

Egerben második alkalommal rendezték meg a Megyei Szenior Haditornát az Életet az Éveknek Országos Nyugdíjas Szövetség Heves vármegyei tagszervezeteinek.

Barta Katalin

Egerben második alkalommal rendezték meg a szenior haditornát az Életet az Éveknek Országos Nyugdíjas Szövetség Heves vármegyei tagszervezeteinek.
Az ötletgazda Ezüstidő Szabadidős Egyesület és az Egri Honvéd Sportegyesület szervezésében tizenegy nyugdíjas szervezetből 15 csapat hatvan résztvevője küzdött a Kossuth Zsuzsa intézmény sportpályáján. A haditorna résztvevőit dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte, az eseményt Lázár Tünde megyei elnök nyitotta meg.

Kortól függetlenül mindenki remekül teljesített a szenior haditornán Egerben.
Kortól függetlenül mindenki remekül teljesített a szenior haditornán Egerben. 
Forrás:  Beküldött fotó

A megnyitón Zelei József a Világ kerékpáros békenagykövete szólt az újabb békemissziójáról. A Duna tíz országán át kerékpárral a békéért! akció keretében a Fekete erdőtől háromezer kilométert biciklizik a Duna torkolatáig, a Fekete tengerig. Technikai kísérőjével, Bagó Sándor tagtársunkkal szentelt vizes palackot tesznek vízre a folyó forrásánál, több nyelvű békeüzenettel, találkoznak a települések polgármestereivel, hogy a mielőbbi fegyverszünet, majd  béke legyen ott, ahol háborúznak.

Fűrész János főszervező portálunknak elmondta :"175 éve verték le a szabadságharcunkat, száz éve robbantották ki az I. világháborút, s sajnos most is háborúznak a szomszédunkban." 

Mivel 2024 a mozgás jegyében telik, emlékeztetett: a hosszú élet titka a tiszta levegő, tiszta élelem, tiszta víz, tiszta lelkiismeret és a rendszeres mozgás. Ajánlott mindenkinek a napi legalább tízezer lépés, s hetente háromszor alaposan megizzadni. A mozgás karban tart: lassítja a csontritkulást, az izmok leépülését, csökkenti a szívroham esélyét, a vérnyomást, a stresszt, serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, növeli az önbecsülésünket.

Céljuk volt tudatosítani, hogy a haza szeretete és védelme korfüggetlen, a hontalanok rövid életűek. A csapatok többségében volt egy-egy férfi, a többi nő, szinte mindegyike túl volt a 65. életévén, sőt voltak 80 felettiek is, de a koruk nem látszott meg a teljesítményükön. Az állomásokon változatos feladatokat kellett tejesíteni: íjászat, légpuska,-légpisztoly lövészet, gumi kézigránát célba dobása, mesterséges lélegeztetés, gerendavontatás, sebesültszállítás, csatacsillag dobás, gumi külsők közötti akadályfutás, katonai és katasztrófavédelmi teszt, géppisztoly szét- és összeszerelés, lőszeresláda cipelés.

Az idősek fáradhatatlanok voltak, élvezték, kihívásnak tekintették a feladatokat! 

Fűrész János úgy gondolja, követendő példát adtak az utánunk jövőknek. A verseny első díját az Ezüstidő Szabadidős Egyesület csapata nyerte, s övé lett a Vándorserleg is immár másodszor. Az ezüst kupát és érmeket a Szűcsi Nyugdíjas Klub Egyesület csapata kapta, míg a harmadik helyet a tiszanánai Örökzöld Nyugdíjas Közösség érdemelte ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában