Erdőtüzek

2 órája

A hatékonyabb légi tűzoltásért dolgoznak a Bükki Nemzeti Parknál is

Északkelet-Magyarországon az előforduló nagyobb erdő- és vegetációs tűzesetek nagy része a BNPI működési területén történik.

Heol.hu

Három szervezet összefogásával, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség vezetésével, partnerségben a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal (BNPI) és a szlovákiai Obec Turňa nad Bodvou – Torna Község Önkormányzatával 2024. augusztus 1-jén indult egy program, mely a légi tűzoltás hatékonyságát növelné – írja a BNPI honlapján.

Az erdőtüzek az éghajlatváltozás, illetve a felmelegedés hatására egyre gyakoribbak. Az együttműködés célja a szélsőséges időjárási viszonyok okozta erdő- és vegetációs tüzek hatékony kezelésének elősegítése a mentő-tűzvédelmi képességének fejlesztésével, ahol a fő hangsúlyt a légi tűzoltás földi kiszolgálása adja.
– Az elmúlt évek erdőtűz-esetei rámutatnak arra, hogy a szélsőséges időjárás által okozott katasztrófák megelőzéséhez új, a partnerek mentő-tűzvédelmi rendszerében még nem alkalmazott képességeket, kompetenciákat szükséges elsajátítani. Északkelet-Magyarországon az előforduló nagyobb erdő- és vegetációs tűzesetek nagy része a BNPI működési területén történik – írják.

A hagyományos földi tűzoltásnál az oltóvíz tűz területre történő eljuttatása sok esetben nem kivitelezhető a terepviszonyok, a vízszerzési hely nagy távolsága miatt. Ezzel szemben a projekt keretében beszerzendő mobil víztározó medencék és a légi tűzoltás földi kiszolgálását támogató kiegészítő eszközök (védőeszközök, felszerelések) segítségével hatékony, gyors, költségtakarékos beavatkozási rendszert tudunk felállítani, mellyel növelhető a tűzoltás hatékonysága. Kiemelten fontos a humán kapacitások fejlesztése is. A BNPI természetvédelmi őrszolgálata speciális képzéseken vesz részt, úgy mint tűzoltó szakmai képzés elsősegélynyújtó modul, vezetéstechnikai tréning, motorfűrész-kezelői képzés, valamint drónhasználat oktatás. A természetvédelmi őrök jelentősége abban rejlik, hogy munkájukból adódóan készenlétben, a terepen vannak. Vis maior helyzetben hamarabb vannak a helyszínen, „tűzközelben”, mint a hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelem. Ilyen helyzetekben van szükség a megfelelő képzettségre, tájékoztat a BNPI.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában