Felavatták

1 órája

Az andornaktályai református gyülekezet új minibölcsődét avatott

Az Angyalkert Minibölcsőde 7 kisgyermek gondozásával segíti az édesanyákat a munka világába való visszatérésben. Az Andornaktályai Református Missziói Egyházközség már újabb minibölcsőde építésébeis belefogott.

Szabó István

Pénteken adták át az Andornaktályai Református Missziói Egyházközség és a helyi önkormányzat együttműködésében épült 7 férőhelyes Angyalkert Minibölcsődét a községben. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati támogatása révén több mint 138 millió 603 ezer forint összköltségből készült el a bölcsőde új épülete Andornaktálya központi részén, az óvoda szomszédságában, a volt általános iskola korábban kihasználatlan, elhanyagolt részén. Hajdu László helyi református lelkipásztor az avatóünnepségen elmondta, hogy Andornaktályán a református egyház 2015 óta végzi a kisgyermekek nappali bölcsődei ellátását, szorosan együttműködve az önkormányzattal. 2015-től 2024 júliusáig az iskola épületében működött 7 férőhellyel a Hétkrajcár Családi Bölcsőde, amely először csak napközi volt. Az új épület álmának megvalósításához kapóra jött a pályázat. 

Az andornaktályai református minibölcsőde avatása 
Az andornaktályai református minibölcsőde avatása 
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– Az önkormányzat biztosította az új épület számára a helyet. A pályázati támogatás mellett a Tiszáninneni Református Egyházkerület is anyagi segítséget nyújtott. Utóbb a pályázati támogatás esetében ráemelésre is szükség volt, mert az épület alapjának ásásakor egy nagy üregrendszert találtunk a földben. A jogerős építési engedélyt 2020. decemberében kaptuk meg, 2021. májusában kezdődtek a kivitelezési munkák, és 2023. augusztusára készült el a bölcsőde. A működéshez szükséges különböző engedélyek megszerzése után kerülhetett sor pénteken az avatásra. Nem volt könnyű az út, néha elbizonytalanodtunk, de egymást buzdítottuk, és az Örökkévalóra tekintettünk, hittel, kitartással mentünk tovább. Nagy örömünkre az egyházközségünk másik minibölcsődét is építhet, amely már folyamatban is van Nagytályán, Tündérkert elnevezéssel – részletezte Hajdu László.

A minibölcsőde megtekintésekor kiderült, hogy egy modern, minden tekintetben korunk követelményeinek megfelelően felszerelt, ugyanakkor mégis családias léptékű bölcsőde épült. Egészen a kaputól fedett, akadálymentesített bejáraton keresztül lehet a főbejárathoz jutni. Az előteret úgy alakították ki, hogy a létesítmény minden helyisége gyorsan és könnyen megközelíthető legyen. A gyerekek ellátására korszerű teakonyhát létesítettek. A több mint 30 négyzetméteres csoportszoba és tornaszoba saját vizesblokkal rendelkezik, és közvetlen kapcsolatban van a 36 négyzetméteres fedett játszótérrel. A bölcsőde mindennapi életét Gombásné Árkosy Tünde intézményvezető ismertette az bölcsőde bejárása közben a vendégekkel.

Az ünnepélyes avatáson Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a Szentírás 127. zsoltárát alapul véve mondta el gondolatait.

– Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Van nekünk is részünk az építésben, de az Úristennek is. Bízunk Istenben, hogy segíti munkánkat. A zsoltárban házépítésről van szó, de ez az életet jelenti. Lehet házat építeni, lehet családot, hazát, gyülekezetet, de ha Isten nélkül építünk, az nem lesz maradandó, mindenképpen széthull. Ez érvényes az egyéni életre, egy nemzetre, az egész civilizációra. Mindezt a történelem már megmutatta. Azt mondja ez a zsoltár, hogy nem abban van a jövendő, amit birtoklunk, amit felépítettünk, hanem a családban. Az Istentől kapott legnagyobb ajándék a gyermek. A gyermekeinket szeretnénk az útjukon elkísérni, ameddig lehet, hogy amikor elengedjük a kezüket, boldoguljanak az életben. A bölcsődében, a óvodában töltött esztendők meghatározóak ebben. Ott annyi mindent kell a batyujukba rakni, hogy az elkísérje őket az egész életükben. A szülők mellett a bölcsődei, óvodai dolgozóknak kell megadni nekik az irányt, amit sikerrel követhetnek végig – emelte ki Barna Sándor.

Az andornaktályai református minibölcsőde építése az összefogás jó példája

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő rámutatott, hogy az új bölcsőde építése nagyszerű példája az andornaktályai református egyházközség és az önkormányzat együttműködésének, annak, hogy egymást segítve tesznek a fejlődésért. 

– Mindkét fél számára lehetőséget teremt ez, hogy jobban szolgálják az itt élőket. Magyarország kormánya a keresztény értékrendet magáénak vallja. A beruházást támogató operatív programban komoly nemzeti forrás is van. Ha felidézzük, 2010-ben 30 ezer bölcsődei férőhely volt hazánkban, most már 62 ezer, és épülnek tovább a bölcsődék. Ez azért van így, mert bár az lenne a normális, hogy az édesanyák a gyermek 3 éves koráig maradjanak otthon, de vannak olyan élethelyzetek, amikor az anyának előbb vissza kell menni dolgozni. Egyáltalán nem mindegy, hogy az apróságok milyen közegben töltik a napjaikat – jelentette ki dr. Pajtók Gábor.

Az Angyalkert Minibölcsőde avatószalagját Hajdu László, Gombásné Árkosy Tünde és dr. Pajtók Gábor vágták át. Az átadási ceremónián többek között megjelent Gordos Attila, az Egervölgyi Református Egyházmegye esperese, illetve dr. Tóth József, az egyházmegye gondnoka, továbbá Bakos Tamás római katolikus plébániai kormányzó, dr. Szacsva Ferenc, a Heves Vármegyei Kormányhivatal szociális és gyámügyi osztály vezetője, Szurominé Balogh Mónika a Magyar Bölcsődék Egyesülete módszertani szakértője, valamint Andornaktálya két korábbi, illetve jelenlegi polgármestere, képviselői, intézményvezetői.











 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában