Lovassport

2024.09.10. 20:03

Remélik, nem kell újra negyven évet várni a négyesfogathajtó világbajnokságra

A vasárnap véget ért négyesfogathajtó világbajnokságot a vezetők pozitívan értékelték, s azt remélik tőle, a magyarok újra jobban teljesítenek majd. A közönség miatt emblematikus helyszínné válhatott Szilvásvárad.

Tóth Balázs

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a Magyar Lovassport Szövetség korábbi elnöke kiemelte, a honfoglalás előtt fontos szerepet játszott az állattenyésztés és a lótartás, lovaglás a magyar nép életében, s ez így volt még az 1800-as években. Akkor egy bajor szerző könyvében megállapította, milyen gondosan bánnak a lovakkal, nem bántják, hízelegnek neki. Kiemelte, a lovas sportokban az együttműködés a siker záloga, s ez a fogathajtásban fokozottan így van. Szót ejtett a Kincsem Nemzeti Lovasprogramról, amelyben 2018-ban megépült a szilvásváradi stadion és központ, amely minden lovas szakágat ki tud szolgálni. Felidézte a magyarok fogathajtó sportban játszott úttörő, iskolateremtő szerepét, amelyet sokan ma is követnek. Az 1984-es világbajnokságra is kitért, amikor az elit szakágban, a négyesfogathajtó világbajnokságon taroltak a magyarok és a település is nagyot fejlődött. Reményét fejezte ki, hogy a most véget ért esemény új lendületet ad a magyaroknak.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke büszke volt arra, hogy a fogatvilág Szilvásváradra figyelt, a helyszínen és az online közvetítéseken több tízezren követték az eseményt. Felemelő volt szerinte a közönség szeretet, támogatása. Gratulált az érmeseknek és a résztvevőknek is, a fogathajtás győzött szerinte ezen az eseményen. Köszönetet mondott a közreműködőknek, a kormánynak a támogatásért, a nemzetközi szövetségnek a bizalomért. Kiemelte, a fogathajtás mindig otthon van Magyarországon.

Négyesfogathajtó világbajnokság Szilvásváradon
Négyesfogathajtó világbajnokság Szilvásváradon
Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója arról beszélt, hogy a lovak évezrede az ember mellett vannak, s láthatta a közönség is, miért van ez ma is így, miért szól sokak élete a lovakról. A lovak szeretete miatt tömegek jöttek el a világbajnokságra. Sokan visszatértek ide a helyszínre, akik valamilyen módon részt vettek a vébén, s akik itt döntötték l, hogy lovakkal fognak foglalkozni, s reméli, most is volt olyan kisgyerek, aki ezután lovas sportot fog űzni, ha egy ilyen lesz, akkor már megérte a rendezés. A rendezés joga a megtiszteltetés mellett szerinte felelősséggel jár az elődök munkája miatt. Az 1984-es világbajnokságon a magyar fogathajtás a Holdra szállt, 2024-ben érmek helyett lehetőséget kaptak, erőt, hogy a magyar fogathajtást elkezdjék visszavezetni az őt megillető helyre. Hagyományok, lovaskultúra, szakemberek, lószeretet, közönség támogatásával, szeretetével élni kell a lehetőséggel. Tartoznak a példaképeknek is ezzel, köztük Pettkó-Szandtner Tibornak, Váradi Ernőnek, Váczi Ernőnek, Dallos Andornak, emlékeztek Fülöp hercegre is. Külön örül, hogy a hetet 1984 hőseivel élhették át. Köszönetet mondott minden szervezőnek, kollégájának, életüket végigkíséri majd az esemény. Köszönetet mondott Nagy István agrárminiszternek, azoknak, akik hittek a világbajnokságban és azoknak is, akik nem.

Joaquin Medina Garcia, a FEI fogathajtó bizottságának elnöke zárta le a 26. négyesfogathajtó világbajnokságot, amelyen 14 nemzet 43 versenyzője vett részt, gratulált mindenkinek. Sportszerűséget, tiszta sportot, lovak iránti tiszteletet láthattak, ezek mind meghatározzák a sportágat. Mint mondta, 1984. emléke meghatározta az egész eseményt, hozzájárult a 2024-es eseményhez. Köszönte a szervezők, s a ménesgazdaság elkötelezettségét, vendégszeretetét. Szintén köszönte a hivatalos személyeknek, hogy tisztességes, zökkenőmentes esemény volt, a csapattagoknak, edzőknek, kapitányoknak és családtagoknak, bizonyították sportszerűségüket, sportág iránti elkötelezettségüket.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Fugli Károly, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség tanácsadója, a Nemzetközi Lovas Szövetség fogathajtó szakbizottságának korábbi elnöke kiemelte a balesetmentes, lókímélő versenyzést, nem volt kritikus eset, ami nem való lovas versenyre. Köszönte a versenyzőknek sportteljesítményt, a szervezőknek szervezést, a nézőknek pedig, hogy jelenlétükkel támogatták a sport létét, túlélését, nélkülük csak egy betontömb lenne a stadion, így viszont emblematikus helyszíne lett a magyar és nemzetközi lovaséletnek.

Cseri Dávid köszönte a lehetőséget a világbajokságra, együtt történelmet írtak, szerinte negyven év múlva is fognak róla beszélni. Bízik abban, hogy nem kell újra ennyi időt várni arra, hogy ezt újra átéljék itt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában