Famentés

2024.09.15. 11:23

Ezt tehetjük most beteg diófáink megmentéséért

Hiába minden védekezési kísérlet, a hazánkban őshonos diófák - úgy tűnik - idén is áldozatul esnek az alattomos kártevőnek, a diólégynek. Ne adjuk fel! Mentsük őket, ahogy tudjuk! Mutatunk néhány tippet, hogy a diófa újra egészséges legyen.

Barta Katalin

Erős érzelmi kötődés fűz az udvarunkban terebélyesen növekvő diófához. Jó apám ültette huszonhét évvel ezelőtt, talán még a napra is emlékszem. Azt mondta, ha semmi más nem is, de ez a diófa emlékeztessen benneteket arra, hogy a családi összetartozásnál nincs fontosabb. Óvta a csemetét, boldog volt, amikor először virágba borult, és arra a napra is emlékszem, amikor először törtünk egészséges diót e fáról. A papa elment, de az általa ültetett fa maradt, emlékeztetőként, örök reményként. Idén e fa alatt ünnepeltük meg édesanyám kilencvenedik születésnapját. Teleaggattuk színes lufikkal, lampionokkal, hogy az unokák, dédunokák is élvezzék a napot, s a forró nyári napon e fa árnyékában hűsölhessünk.

 06 Nagy Gyula mellenyben es Makay Sandor Tiszacsecse-3
Ritka az egészséges dió, segítséget kértünk, mitől lehet újra egészeséges a diófa
Ritka az egészséges dió, segítséget kértünk, mitől lehet újra egészséges a diófa
Forrás: Kállai Márton/Szabad Föld

Mindent elkövetek, hogy ez a fa életben maradjon, több-kevesebb sikerrel. Lassan három éve, hogy nem ad egészséges termést. Fekete burokban hullanak le a gyümölcsök minden ősszel. Nem adom fel! Nagy Szabolcstól, portálunk állandó kertészeti tanácsadójától kértünk tanácsot, mit tehetünk diófáink védelméért.   

Olvasóink is beszámoltak arról, hogy hiába próbálják meg évek óta menteni diófáikat a kártevőktől, az eredmény szinte egyenlő a nullával. A beérett termés fekete burokban hullik le a fákról, s java részük ehetetlen. 

Nagy Szabolcs arról számolt be, hogy a hozzá betérő vásárlók is panaszkodnak. A nyár folyamán próbáltak bevetni minden lehetséges eszközt a védekezésre, de csekély siker koronázta fáradozásukat. Sajnos a tartós aszály sem kedvezett a diónak. A termés jó része odalett.

Néhány kármentő tippet mégis hoztunk, hogy legalább a karácsonyi bejglibe jusson egy-egy adag egészséges dió, ami a kertünkben termett.

  • Ha feketedik a termés, fontos, hogy a lehullott diót minél hamarabb tisztítsuk meg. Áztassuk vízbe a diókat néhány órára, így elpusztul a kukac, amelyik esetleg még a héj alatt megbújt. Ezután fúrógépbe fogott keverőszárral tudjuk leszedni a fekete részt. Majd szárítsuk meg a diót és így tároljuk el hűvös helyen.
  • Az is nagyon jó megoldás, ha a megpucolt vagy ledarált diót a fagyasztóba tesszük. Így, amikor szükség van rá, előző nap vegyük ki és hagyjuk lassan kiengedni. Azonban csak az egészséges diót fogyasszuk, amennyiben a termés már nem menthető, akkor semmisítsük meg.
  • Nagy Szabolcstól azt is megtudtuk, hogy a legjobb védekezés a támadás, vagyis a permetezés. A talajból való imágórajzás kezdetén, aminek ideje június vége, július eleje, célszerű a diófa koronacsurgójának alját alaposan lepermetezni kontaktérintő rovarirtóval vagy biológiai szerrel (Artis) lekezelni! A rendszeres növényvédelemmel jelentősen gyéríthetjük az egyedszámot. A múlt évtől a kártevő elleni kémiai védekezést egy kiegészítő-hatásjavító készítménnyel, azaz csalianyaggal (Combi-Protect) lehet kombinálni az eredményesebb hatás érdekében. A permetezéskor ügyelni kell rá, hogy be kell fedni a fák teljes lombkoronáját, apró cseppekkel. A diónál tapadásfokozó adalékot is használni kell. Tehát ugyanúgy kell eljárni ahogyan azt más gyümölcsfáknál is tesszük. A júliustól szeptember végéig rajzó légy ellen többször, körülbelül 10 naponta ismétlik a permetezést a nagyüzemek.
  • Szakemberünk ajánlotta a Combi-Protec csalétket is, amelynek egyelőre borsos ára van, így kevesen folyamodtak ehhez a megoldáshoz. Akik mégis bevetették, valamivel egészségesebb termést szüretelhetnek idén.

Takard a talajt, gereblyézz minden nap, a diófa meghálálja

Mivel a vegyszeres védekezésnek szeptemberben  már nem sok értelme van, a tanács az, hogy a lehullott beteg termést mielőbb távolítsuk el a talajról, vagy terítsünk a fa alá fóliát, amely megakadályozza, hogy a lárva bebábozódjon a talajban, és a következő évben megint kárt okozzon.  Fontos az is, hogy a diófákon se hagyjuk a kártevő lárváival fertőzött foltos, fekete szemeket. Ha nem spórolunk az energiával, és rendszeresen összeszedjük a lehullott fertőzött diótermést, s azt pedig megsemmisítjük, van esély arra, hogy jövőre kevesebb gondunk legyen. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában