Gyűjtés

2 órája

Lépéseket sürgetnek az Egri Zöldek a védett török mogyoró megmentéséért + videó

Több civil szervezetet és magánszemélyeket tömörít az Egri Zöldek, akik most gyűjtés szerveztek és levelet írtak a jegyzőnek, hogy megmentsék az Eszterházy téren álló védett török mogyoró fát.

Szabadi Martina Laura

Évről-évre rosszabbul néz ki az Eszterházy téren álló helyi védelem alatt lévő török mogyoró fa. Most a helyi civilszervezeteket és magánszemélyeket tömörítő Egri Zöldek az önkormányzathoz fordultak és

 város. Ennek érdekében nyílt levelet írtak dr. Bánhidy Péter jegyzőnek. 

– 2023. márciusában civil szervezetek aláírásával 12 pontos kiáltványt fogalmaztunk meg "Teret a fáknak!" címmel, amellyel kapcsolatban tavaly két alkalommal is megbeszélést folytattunk a polgármesteri hivatal munkatársaival - köztük jegyző úrral is - együttműködve. A kiáltványban többek között az alábbi intézkedéseket kértük az önkormányzattól:  meglévő helyi jelentőségű védett fákhoz állapotfelmérés és kezelési terv készítése. Meglévő körbeburkolt fák esetében a burkolat visszabontásával a fa életkörülményeinek javítása nagyobb zöldfelület kialakításával. Szakszerű faápolás, fenntartás biztosítása. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az idézett pontokban megfogalmazott feladatok részbeni elmaradása - különösen a fenntartás tekintetében - az Eszterházy téren helyi védelem alatt álló török mogyoró (Corylus colurna) esetében oda vezetett, hogy a fa látványosan kiszáradófélben van – írják a levélben. Az Egri Zöldek csoportja kéri a jegyzőt, soron kívül hozza meg a szükséges intézkedéseket a fa megmentése érdekében!

– Fadiagnosztikai adatlap és kezelése javaslat rendelkezésre áll. A minősített favizsgáló által 2024. augusztusában készített dokumentáció megállapítja, hogy a fa jelen állapotában haldoklik. Gyökérzetének fal felőli része roncsolódott, a szállítópályák elhaltak és a korona nagy része kiszáradt. Jelen állapotában a fa kiszáradása és pusztulása várható. A favizsgáló kezelési javaslatában több feladatot meghatároz, amellyel a fa élettartama meghosszabbítható. Ezek közé tartozik a fa körüli burkolat felbontása vagy "öntöző kutak" kialakítása, a száraz ágak levágása, az élő hajtások növekedést serkentő kezelése. A fa élete szempontjából a 24. órában vagyunk, nem várhatunk tovább! – olvasható a nyílt levélben.

Október 4-én küldték el a levelet, s aznap délután figyelemfelhívó rendezvényt tartottak a fánál: a fa alatti burkolatra rajzolták fel, miként zöldítenék a fa környezetét. Emellett adománygyűjtésbe kezdtek, amellyel a fa kezeléséhez szükséges anyagi fedezetet vagy annak egy részét szeretnék előteremteni. További céljuk természetbeni felajánlások gyűjtése a munkákhoz, favédelmi terv vagy közterület alakítási terv térítésmentes elkészítése és a szükség esetén fizikai munkában is fogadnak segítséget a megvalósítás során.

Az Egri Zöldeknek tagja az Életfa Környezetvédő Szövetség, Hacsi Tamás tájépítész, a Kaptárkő Egyesület, Komlósi Csaba magánszemély, a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja és a Part Egyesület. Hacsi Tamás tájépítész elmondta, egészségese lobkoronával a fa értéke 90 millió forint volt, most 10 millió. Ez az érték nem a faanyag árát jelöli, több tényező befolyásolja az összeget:

  • a fa mennyi árnyékot ad
  • mennyi port köt meg
  • milyen a CO2 megkötése
  • mekkora a párologtatása

Mivel mindez a fa lombkoronájában történik, ezért lombkoronaegységet vesz alapul.  A forintosított érték azt jelenti, hogy mennyi pénzt kellene költeni egy faiskolában, ha adott fajtájú, korú, méretű fát szeretnénk faiskolában megvásárolni, pontosabban, mennyi kis fa lombfelülete pótólná az adott egyed lombfelületét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában