Sakk

2 órája

A sakkolimpián remeklő egri Gledura Benjáminnak a csapat érdeke a fontos

Az egri nemzetközi nagymester, Gledura Benjámin az egyetlen a magyar válogatottban, aki a 45. Sakkolimpia eddigi mind a nyolc mérkőzésén játszott és ezeken 5,5 pontot szerzett. A 25 éves játékosnak ezzel együtt az számít, hogy a csapat miként teljesít.

Bódi Csaba

Gledura Benjámin élvezi a kapitány bizalmát és él is vele az egri játékos

Forrás: chess.com

– Az elejétől kezdve nagyon nehéz parti volt, mert gyakorlatilag nem tudtam elsáncolni, és bonyoltan alakult az állás – mondta az örmény  Robert Hovhanniszjan elleni győzelmet követően Gledura Benjámin. 

– Nem volt egyszerű szemre, de szerintem nem álltam olyan rosszul, majd megnézem a géppel. Aztán utána beáldozott egy gyalogot, amit nem értettem pontosan, hogy miért. Leütöttem, nyilván bonyolult volt az állás, de úgy érzem, hogy nem volt elegendő kompenzációja, és végül, amikor már a negyvenedik lépést is megléptük, akkor teljesen nyerő állásom volt – szerencsére. 

Mivel a magyar válogatott többi tagja előzőeg remizett ellenfelével, Gledurára nehezedett a teher, mondjuk úgy, a győzelem kényszere.

– Nyilván emiatt nagyon nehéz volt befejezni a partit – magyarázta a játékos. – Sokat gondolok előre, mi lesz, ha megnyerem a játszmát, mert ez milyen jó a csapatnak. Éppen erről beszélgettük korábban  Lékó Petivel, aki azt mondta, hogy egyáltalán nem kell ezzel foglalkozni, mi lesz, ha nyerünk, vagy mi lesz, ha győzök. Tehát mindig csak az állásra kell koncentrálni, és ezt próbáltam tenni.

Robert Hovhanniszjan (2629) és Gledura Benjámin (2628) között mindössze egy Élő-pont volt a különbség. Hogy ez mennyire számít, vagy miképpent befolyásolja a döntéseket, erre így felelt a magyar A-csapat legfiatalabb tagja.

– Gyenge riválissal már nem játszik az ember a 8. fordulóban, mert nagyon jól megy a csapatnak. Az ellenfelem is egy nagyon erős játékosnak számít, két évvel ezelőtt olimpiai ezüstérmesek lettek az örmények, úgyhogy ő is jelentős riválist jelentett, ennek mgfelelően nagyon komolyan vettem a partit.
Saját eddigi teljesítményét hullámzónak tartja Gledura Benjámin.

 

– Akadtak jó partijaim és voltak kevésbé jók. Nyilván lehetne több ponton, de lehetne kevesebb is. A csütörtöki játszma is nagyon kockázatosra sikerült. Vesztett állásban is voltam, ahogy nyerőben. Úgy érzem, hogy a csapat mindenképp nagyon jól játszik, és nekem az számít. Eddig mindenki hozzá tudott tenni a csapat eredményeihez és reméljük, ez folytatódik is.

Harmadik helyen

A férfiaknál a 14 pontos magyar A válogatott a címvédő Üzbegisztánnal holtversenyben két ponttal lemaradva követi Indiát. A B csapat a Belgiummal játszott döntetlennel tízpontos, míg az U25-ös együttesnek maradt a nyolc pontja az Angolától elszenvedett vereség után.

A legjobb hazai női csapatnak még nehezebb dolga akadt  csütörtökön, mert a címvédő várt rá, így mind a négy táblán az ellenfélnek volt nagyobb Élő-pontja. 

Ennek ellenére a harmadik táblán Papp Petra világossal, a negyediken az Egri Bolyky Bástya SE vendégjátékosa, Lázárné Vajda Szidónia sötéttel remizett viszonylag hamar.

 Az első két táblán viszont komoly küzdelem alakult ki, a mindössze 17 évesen éltáblás Gaál Zsóka világossal végül nem tudta legyűrni ellenfelét, az eddig veretlen Hoang Thanh Trang viszont kettős gyaloghátrányba került, s nem tudta tartani az állását, így először kapott ki a tornán, ami a csapat vereségét is jelentette egyben. 

Női helyzet

A hölgyeknél az A csapatnak továbbra is 11 pontja van, a B-nek maradt nyolc, mert kikapott Moldovától, az U25-ös kvartett pedig feljött kilencre Tunézia felülmúlásával.

A 45. sakkolimpia pénteken 15 órától a kilencedik fordulóval folytatódott. A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal vasárnap zárul.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában