Árvízvédelem

2024.06.08. 17:30

Elsőfokú a készültség a Tarnán

Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el a szakemberek a védvonalakon, 147 kilométeren.

Molnár Helga

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) működési területén a Tarna vízfolyáson van érvényben elsőfokú, azaz a legalacsonyabb árvízvédelmi készültség – írja az igazgatóság. Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el a szakemberek védvonalakon 147 kilométeren. A Tarna-patak és mellékágainak, illetve az Eger- és Rima-patakok teljes vízgyűjtőjére helyi vízkár-elhárítási készültséget rendeltünk el, illetve két belvízvédelmi szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség.

Pénteken hazai területen és a külföldi vízgyűjtőkön is sokfelé alakult ki zápor, zivatar a reggeli és délutáni órákban is. A reggeli zivatarok általában kisebb, esővel jártak, a délutániak azonban jóval hevesebbek voltak, általában 20-30 milliméter esővel és többfelé jégveréssel kísérve. A Tarna  ceredi ágának vízgyűjtőjét érintő felhőszakadások nyomán tegnap estétől újabb mérsékelt nagyságú árhullám alakult ki a patak felső szakaszán. Ennek hatására ma a Tarna alsó szakaszán ismét számottevő áradásra számítanak.

Tarnaméránál délután 350 centiméter közeli, de azt el nem érő tetőzés valószínű, Tarnaörsnél pedig este/éjszaka 300 centiméter mérsékelten meghaladó maximum alakulhat ki.

Az Eger-Rima vízgyűjtőre, illetve a Tarna-patakra és mellékágaira helyi vízkárelhárítási készültséget rendeltek el a vízgyűjtőkre a délután folyamán lehullott jelentős csapadékok hatására kialakult belterületi elöntések, valamint a vízfolyásokon levonuló árhullámok miatt. Az igazgatóság hét belvízvédelmi szakaszából két védelmi szakaszon, összesen 13 szivattyútelepen van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában